Hårstyling för män: Fade-klippning

Vill du fräscha upp din klassiska frisyr? Då bör du prova en fade! Som du kanske redan vet innebär en fade-klippning att håret klipps eller rakas gradvis kortare ned mot nacken. Men med så många alternativ kan det vara svårt att välja rätt look. Vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare och lär dig allt du behöver veta om fade-klippning.

 

En hårlook med historia! Kort hår som är lite längre upptill var en populär look bland amerikanska soldater på 1940- och -50-talet. De hade välkammat hår, ofta med bena, och alltid en noggrant stylad look. Man trodde att den här looken skulle hålla för alltid – tills Elvis Presley och Beatles dök upp på scenen. Det här ledde till att både quiff och svampfrisyr blev populära och gick om den militära hårlooken. Men de som gillade den strikta looken behövde inte vänta så länge. När hiphopen var som störst, på 1980- och -90-talet, blev fade-klippningen populär igen och kännetecknet för en subkultur tillsammans med flattop-frisyren.

null

Hur ser det ut idag då? Fade-klippningen är väldigt populär! Det bästa av allt: du behöver inte vara soldat eller hiphopartist för att kunna ha den. En fade-klippning anpassas efter varje person och den kan bli klassisk, cool eller extravagant. En annan fördel är att den här trendiga frisyren är mindre radikal än undercut-klippningen eftersom övergångarna till de rakade områdena inte är lika skarpa.

 

Olika typer av fade-klippningar

Vill du prova en fade? Då ska du titta lite närmare på varianterna nedan. Vi kan garantera att det finns en frisyr som passar din smak och hårtyp.

 

Den klassiska fade-klippningen

null

Styla din klassiska fade med Got2b Texture Clay.

Den klassiska fade-klippningen är den grundläggande looken. Håret är oftast flera centimeter långt mitt på huvudet och blir sedan gradvis kortare mot nacken och skapar på så sätt en sorts ombre-effekt. Allt eftersom håret blir kortare, börjar huden synas genom håret och hårfärgen ser ljusare ut. Det är inte så svårt att förstå varför den här klippningen fått sitt namn eftersom den går från kort till ganska långt hår i en enda frisyr. En rakkniv används för att få finishen så snygg som möjligt. Den klassiska fade-klippningen är en modern look som alltid funkar.

Låg fade

Den här varianten är lite mer diskret än den klassiska fade-klippningen. De kortare sektionerna börjar längre ned och övergången från långt till kort är ännu finare uttonad. Den här klippningen passar framför allt män med skägg eftersom det inte finns några hårda kontraster eller linjer. Håret mitt på huvudet och skägget smälter samman och blir ett.

Scissor Fade

null

Scissor Fade är ett bra sätt att prova fade på första gången.

Precis som namnet antyder görs en ”scissor fade” endast med sax, alltså inga hårtrimmers eller rakknivar. Eftersom man inte skapar några stora kontraster med en sax är den här hårklippningen lite mindre drastisk – perfekt om du vill prova en fade-klippning för första gången.

Hög fade

null

Got2b Phenomenal Molding Paste ger perfekt hållfasthet för alla looker.

Den här looken karakteriseras av en slående kontrast mellan olika hårlängder och är därför en lite mer vågad version av den här trendiga frisyren. Det som definierar en high fade är att den når halvvägs upp mellan tinningarna och ovansidan av öronen. Det ger en skarp look som kan definieras på en mängd olika sätt.

Mellan-fade

null

En mellan-fade innebär att håret klipps väldigt kort på sidorna och i nacken.

Maskulin och uppseendeväckande: Den här looken påminner om den ursprungliga fade-klippningen. Men en mellan-fade innebär att håret klipps väldigt kort på sidorna och i nacken. Övergången till överhåret, som är lite längre, börjar ungefär vid öronen. Den här frisyren har en precis och noggrann look, men det finns fortfarande lite utrymme för personlig styling. Du kan exempelvis göra en bena på ena sidan eller använda gel för att slicka håret bakåt. 

Upptäck: