Skip to Content

Hårstyling för män: Fade-klippning

Hårstyling för män: Fade-klippning

Vill du fräscha upp din klassiska frisyr? Då bör du prova en fade! Som du kanske redan vet innebär en fade-klippning att håret klipps eller rakas gradvis kortare ned mot nacken. Men med så många alternativ kan det vara svårt att välja rätt look. Vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare och lär dig allt du behöver veta om fade-klippning.

En hårlook med historia! Kort hår som är lite längre upptill var en populär look bland amerikanska soldater på 1940- och -50-talet. De hade välkammat hår, ofta med bena, och alltid en noggrant stylad look. Man trodde att den här looken skulle hålla för alltid – tills Elvis Presley och Beatles dök upp på scenen. Det här ledde till att både quiff och svampfrisyr blev populära och gick om den militära hårlooken. Men de som gillade den strikta looken behövde inte vänta så länge. När hiphopen var som störst, på 1980- och -90-talet, blev fade-klippningen populär igen och kännetecknet för en subkultur tillsammans med flattop-frisyren.

Hur ser det ut idag då? Fade-klippningen är väldigt populär! Det bästa av allt: du behöver inte vara soldat eller hiphopartist för att kunna ha den. En fade-klippning anpassas efter varje person och den kan bli klassisk, cool eller extravagant. En annan fördel är att den här trendiga frisyren är mindre radikal än undercut-klippningen eftersom övergångarna till de rakade områdena inte är lika skarpa.

Olika typer av fade-klippningar

Vill du prova en fade? Då ska du titta lite närmare på varianterna nedan. Vi kan garantera att det finns en frisyr som passar din smak och hårtyp.

Den klassiska fade-klippningen

Den klassiska fade-klippningen är den grundläggande looken. Håret är oftast flera centimeter långt mitt på huvudet och blir sedan gradvis kortare mot nacken och skapar på så sätt en sorts ombre-effekt. Allt eftersom håret blir kortare, börjar huden synas genom håret och hårfärgen ser ljusare ut. Det är inte så svårt att förstå varför den här klippningen fått sitt namn eftersom den går från kort till ganska långt hår i en enda frisyr. En rakkniv används för att få finishen så snygg som möjligt. Den klassiska fade-klippningen är en modern look som alltid funkar.

Phenomenal texturizing clay packshot
Styla din klassiska fade med Got2b Texture Clay.

Låg fade

Den här varianten är lite mer diskret än den klassiska fade-klippningen. De kortare sektionerna börjar längre ned och övergången från långt till kort är ännu finare uttonad. Den här klippningen passar framför allt män med skägg eftersom det inte finns några hårda kontraster eller linjer. Håret mitt på huvudet och skägget smälter samman och blir ett.

Scissor Fade

Precis som namnet antyder görs en ”scissor fade” endast med sax, alltså inga hårtrimmers eller rakknivar. Eftersom man inte skapar några stora kontraster med en sax är den här hårklippningen lite mindre drastisk – perfekt om du vill prova en fade-klippning för första gången.

Scissor Fade är ett bra sätt att prova fade på första gången.

Hög fade

Den här looken karakteriseras av en slående kontrast mellan olika hårlängder och är därför en lite mer vågad version av den här trendiga frisyren. Det som definierar en high fade är att den når halvvägs upp mellan tinningarna och ovansidan av öronen. Det ger en skarp look som kan definieras på en mängd olika sätt.

Got2b Phenomenal Molding Paste packshot
Got2b Phenomenal Molding Paste ger perfekt hållfasthet för alla looker.

Mellan-fade

Maskulin och uppseendeväckande: Den här looken påminner om den ursprungliga fade-klippningen. Men en mellan-fade innebär att håret klipps väldigt kort på sidorna och i nacken. Övergången till överhåret, som är lite längre, börjar ungefär vid öronen. Den här frisyren har en precis och noggrann look, men det finns fortfarande lite utrymme för personlig styling. Du kan exempelvis göra en bena på ena sidan eller använda gel för att slicka håret bakåt.

En mellan-fade innebär att håret klipps väldigt kort på sidorna och i nacken.
En mellan-fade innebär att håret klipps väldigt kort på sidorna och i nacken.
Relaterade artiklar
 • Torrschampo: Ditt hemliga vapen

  Tips och tricks

  Torrschampo: Ditt hemliga vapen
  ...

  Got2b har uppdaterat sortimentet av torrschampo med förbättrade recept som inte lämnar några vita rester*, underbara nya dofter och modern förpackning. Läs vidare om hur nya got2b Dry Shampoo är perfekt för en fräsch och enkel look.

  ...
 • Vardagsfrisyrer för dig med långt hår

  Långt hår

  Vardagsfrisyrer för dig med långt hår
  ...

  Även om det kan vara både roligt och kreativt att styla långt hår vill de flesta av oss hitta ett snabbt sätt att få ordning på lockarna utan att tillbringa halva dagen framför spegeln. Vi går igenom våra bästa tips på snabba och enkla frisyrer som inte bara sparar välbehövlig tid, utan också får dig att se enastående ut – och känna dig därefter.

  ...
 • Unika brudfrisyrer som passar din stil

  Festfrisyr

  Unika brudfrisyrer som passar din stil
  ...

  Vi vill hjälpa dig att hitta den snyggaste brudfrisyren, den som han alltid kommer att komma ihåg, eftersom den tar fram dina bästa drag. Våra foton av trendiga brudfrisyrer kan hjälpa dig att hitta frisyren för ditt drömbröllop

  ...
 • Hårprodukter för män: den ultimata guiden

  Hårtrender för män

  Hårprodukter för män: den ultimata guiden
  ...
 • Fixa stilen med got2b phenoMENal

  Hårtrender för män

  Fixa stilen med got2b phenoMENal
  ...
 • Frisyrer för fint och tunt hår

  Tips och tricks

  Frisyrer för fint och tunt hår
  ...

  Det är förstås en lång process att få tjockare hår, men med smarta tricks kan du bygga upp en struktur som gör att det ser fylligare ut. Läs mer om hur du stylar och fönar håret för vackra resultat.

  ...
 • Voluminösa Vågor

  Volym

  Voluminösa Vågor
  ...

  Den voluminösa vågen är tillbaka! Vi firar det stora hårets comeback och berättar för dig hur du maximerar upplevelsen

  ...
 • Öka hårets volym

  Volym

  Öka hårets volym
  ...

  Nästan alla kvinnor vill ha fylligare hår. Är du en av dem? Lugn bara, hjälpen är på väg! Vi har sex goda råd till dig.

  ...
 • Fest frisyrer för nyårsafton

  Festfrisyr

  Fest frisyrer för nyårsafton
  ...

  Med vår frisyrkalender får du en ny frisyr varje månad. Vi ger dig också stylingtips för hur du lyckas med frisyren. Låt 2015 bli ett kreativt hårår

  ...
 • Strandfrisyrer

  Festfrisyr

  Strandfrisyrer
  ...

  Vi tipsar om hur du stylar strandvågor och fyra andra ideala frisyrer inför sommarsemestern och härligt strandhäng.

  ...
 • Flätade frisyrer för kort hår

  Flätat hår

  Flätade frisyrer för kort hår
  ...

  Det stämmer inte att flätor bara passar för långt hår: Våra fem bästa visar hur snyggt det kan se ut med flätor i korta frisyrer.

  ...
 • Så här använder du hårspolar

  Håraccessoarer

  Så här använder du hårspolar
  ...

  En av de mest klassiska sätten att göra lockar på är via locktång. Detta klassiska sätt att göra lockar på är enklare än du tror. Se hur.

  ...