Torr hårbotten

Hair ends

Din hårbotten skyddas av ett yttre hölje av hornceller (keratinocyter) och hålls mjuk och smidig av fetter (lipider). Detta yttre lager, utgör en väldigt effektiv skyddsbarriär, men kan försvagas av yttre faktorer såsom temperaturförändringar och låg luftfuktighet. Det som då sker, är att lipidernas smörjande och tätande funktion sätts ur spel. Vilket medför att huden i din hårbotten blir känsligare för skadliga ämnen och partiklar utifrån. Resultatet blir torrhet, klåda, hetta, spänningar och mjäll.

Håll din hårbotten glad

Torr hårbotten kan ha en rad olika anledningar. Din hårbotten utsätts för påverkan i väldigt många olika former. Till exempel är torr inomhusluft en väldigt vanlig anledning till att din hårbotten torkar ut. Även varm fön-torkning eller överdrivet tvättande med schampo, tröttar ut din hårbotten - för att inte tala om den uppsjö av uttorkande stylingprodukter, som inte heller är din hårbottens bästa vänner.

Torr hårbotten och mjäll

En hög mjällproduktion hänger ofta ihop med en torr hårbotten. Din från början endast torra hårbotten, irriteras till en punkt där den börjar producera fler och fler celler. Stora mängder döda hudceller samlas i din hårbotten, där de klumpar ihop sig och formar synligt mjäll, som sedan faller ner och bildar en ovälkommen röra på axlarna och i nacken. Mjäll syns särskilt tydligt på mörka kläder.

Farväl, torra hårbotten!

Med milda, skonsamma hårvårdsprodukter, kan du oftast snabbt återställa balansen i din torra hårbotten och bromsa mjällproduktionen. Välj milda, fuktgivande produkter, som inte irriterar din hårbotten ytterligare och vars fukttillförsel hjälper till att återställa hårbottens yttersta skyddsbarriär. Vi rekommenderar särskilt användandet av balanserade och vårdande produktserier, bestående av ett milt schampo, balsam och särskilda produkter för hårbotten, till exempel en hårbottenkur. Om du har en tendens till torr hårbotten – undvik att schamponera den mer än nödvändigt. Och utsätt den för så lite värme från hårfönen eller elektriska stylingsredskap som möjligt. De viktigaste råden för vård av en torr hårbotten är följande: Var varsam, skydda din hårbotten, tillför extra fukt och välj hårvårdsprodukter anpassade för att hjälpa dig återställa balansen i din hårbotten.

Relaterade artiklar
 • Hårrutin för platt hår

  Skydda

  Hårrutin för platt hår
  ...
 • Så skyddar du din hårfärg

  Skydda

  Så skyddar du din hårfärg
  ...
 • Håravfall - tips på bra åtgärder

  Stressat hår

  Håravfall - tips på bra åtgärder
  ...
 • Hårmasker: En extra dos vård

  Stressat hår

  Hårmasker: En extra dos vård
  ...
 • Hair Oil Magic för torrt hår

  Hårolja

  Hair Oil Magic för torrt hår
  ...
 • Vilken hårvårdsserie passar dig?

  Schampoo

  Vilken hårvårdsserie passar dig?
  ...
 • Schampo – hitta rätt sort för ditt hår

  Schampoo

  Schampo – hitta rätt sort för ditt hår
  ...
 • Allt du behöver veta om hårvård för män

  Schampoo

  Allt du behöver veta om hårvård för män
  ...
 • Gliss - Hållbar Hårvård

  Schampoo

  Gliss - Hållbar Hårvård
  ...
 • Få upp till 90% mindre hårslitage

  Skydda

  Få upp till 90% mindre hårslitage
  ...
 • Vårda ditt ljusblonda hår

  Skydda

  Vårda ditt ljusblonda hår
  ...
 • Ordlista för hårvård

  Skydda

  Ordlista för hårvård
  ...