Skip to Content

Ordlista för hårvård

Du har antagligen sett namnen många gånger: Aloe vera eller oljor och ceramider från macadamianötter. Men vad är hemligheten bakom dessa vårdande ingredienser? Vilken effekt har koenzymet Q10? Var kommer sheasmöret ifrån? Varför finns det zink i så många mjällschampon?

Nuförtiden använder kosmetikatillverkarna ett brett spektrum av ingredienser som är anpassade för att optimera hårets volym och lyster. Nya ämnen tillkommer ständigt för att bättra på hårets hälsa. Därför kommer vi också i fortsättningen uppdatera vårt lilla kompendium om hårvårdsingredienser. Följande information har vi samlat in hittills:

Aloe vera (Aloe barbadensis)

Växtextraktet är rikt på vitaminer, mineraler och aminosyror som återfuktar och lenar hårbotten.

Aprikoskärnolja (Prunus armeniacal)

Oljan innehåller många värdefulla omättade fettsyror. Den används för vård av torrt och extremt stressat hår. Oljan förbättrar även strukturen i lockigt och ostyrigt hår.

Aloe vera
Aloe vera används inte bara i olika hårvårdsprodukter. Aloe vera-juice är också en populär dryck.

Ceramid (Ceramide)

Ceramid är ett fettliknande ämne som slätar över ojämnheter i det yttre fjällskiktet. Ämnet tillsätts i schampo eller sköljmedel för att reparera skadat hår.

Ginseng (Panax Ginseng)

Ginsengextrakt stärker håret genom att förebygga sönderfall och kluvna toppar.

Glycerol (även glycerin)

Glycerol är en mycket effektiv fuktgivande ingrediens. Den används för att återfukta torrt hår och motverkar dessutom statisk elektricitet.

Jojobaolja (Buxus chinensis / Simondsia chinensis)

Jojobaoljan kommer från en vaxväxt och är särskilt mild mot huden. Håret blir både smidigt och lättkammat. Oljan är fördelaktig eftersom den inte lämnar efter sig någon tung oljig hinna på håret. Den gör dessutom underverk mot kluvna toppar.

Karnitin

Ämnets effekter påminner till stor del om vitaminernas; det stärker tunt hår och skyddar mot håravfall.

Keratin

Proteinet keratin är hårets viktigaste byggsten. Ofta kan skador på fjällskiktet leda till keratinbrist och i värsta fall kan håret gå av. Keratinberikade hårvårdsprodukter hjälper därför till att släta över ojämnheter i barklagret.

Koenzym Q 10 (Ubiquinone)

Ett autologt (kroppseget) enzym som stimulerar produktionen av keratin (se ovan). Ämnet används som aktiv ingrediens i schampo för att stärka barklagret, öka glansen och göra håret mer lättkammat.

Koffein

Koffein ökar aktiviteten i hårrötterna och främjar tillväxten. Ämnet används främst i hårprodukter mot håravfall.

Kollagen

Kollagen är ett protein som finns både i huden och i håret. Ämnet finns i många schampon och hårvårdsprodukter och verkar genom att täcka hårstråna med en mycket tunn skyddshinna.

Macadamianötolja (Macadamia ternifolia)

Macadamianötoljan är väldigt näringsrik och innehåller många naturliga lipider. Oljan är särskilt lämpad för att vårda sprött och skadat hår.

Mandelolja (Prunus amygdalus dulcis)

En relativt mild olja som intensivvårdar stressat och tunt hår. Mandeloljan är fördelaktig eftersom den inte tynger ner ditt hår.

Olivolja (Olea europea)

Olivolja innehåller linolsyra av toppkvalitet - håret blir både smidigt och glänsande. Linolsyran är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Pantenol

Pantenol är en fuktbindande och lugnande substans som återfuktar ditt hår. Den får också håret att se friskare ut.

Silkesproteiner

Silkesproteiner gör håret glänsande.

Sesamolja (Sesamum indicum)

Sesamolja innehåller en hög grad av linolsyra och har därför en antiinflammatorisk effekt, vilket gör den idealisk för tunt hår och irriterade hårbottnar.

Silikon

Silikoner är syntetiska substanser som verkar genom att bilda en skyddande hinna runt håret. Barklagret blir smidigare, lystern ökar och håret blir mer lättkammat. Silikon kan även tillfälligt reparera kluvna hårtoppar.

Sheasmör (Butyrospermum parkii)

Denna högkvalitativa olja utvinns ur nötter från det afrikanska sheaträdet och är rik på E-vitamin och karoten. Sheasmör kan göra ostyrigt och skadat hår slätt, silkeslent och glänsande.

Veteprotein

Veteprotein är rikt på omättade fettsyror och gör håret mer glänsande och lättskött samtidigt som det stärker skadat hår.

Vildrosolja (Rosa canina)

Oljan är rik på omättade fettsyror och vitaminer, vilket ger glans och balsameffekt åt torrt och lockigt hår.

Zinkpyrition

Inom medicin används zinkpyrition mot både psoriasis och eksem. I schampo används ämnet för att förebygga mjäll.

wildrosenoel
Linolsyra och A-vitamin är bara två av alla de värdefulla ingredienser som finns i vildrosolja
Relaterade artiklar
 • Torr hårbotten

  Torrt hår

  Torr hårbotten
  ...

  Torr hårbotten ackompanjeras ofta av irriterande mjäll. Lär dig mer om vad som orsakar detta och vad du kan göra för att vinna fighten

  ...
 • Hårrutin för platt hår

  Skydda

  Hårrutin för platt hår
  ...

  Torrt och platt hår är ett vanligt problem för många och uppstår ofta när håret inte får eller kan behåller tillräckligt med fukt. Detta minskar volymen i hårsvallet och gör att det ser platt, tråkigt och livlöst ut. Men oroa dig inte: det går att lösa och med lite kärlek och vård får du snart ett friskt och spänstigt hårsvall igen.

  ...
 • Så skyddar du din hårfärg

  Skydda

  Så skyddar du din hårfärg
  ...

  Fyra produkter som skyddar din hårfärg under och efter sommaren

  ...
 • Håravfall - tips på bra åtgärder

  Stressat hår

  Håravfall - tips på bra åtgärder
  ...

  Håravfall kan ha många orsaker: Hormoner, slitage, vitaminbrist eller sjukdom. Läs om de vanligaste orsakerna och få tips om den bästa behandlingen

  ...
 • Hårmasker: En extra dos vård

  Stressat hår

  Hårmasker: En extra dos vård
  ...

  En hårvårdsrutin är inte helt komplett utan en närande hårmask, full av vårdande ingredienser. Här får du några tips på hur du använder hårmasker och varför Gliss 4-i-1-masker är exakt vad ditt hår behöver.

  ...
 • Hair Oil Magic för torrt hår

  Hårolja

  Hair Oil Magic för torrt hår
  ...

  Hårolja kan vara räddaren i nöden om du har torrt hår, och den ger samtidigt överbehandlat hår extra vård. Tack vare moderna högteknologiska ingredienser har hårolja blivit en lätt och återfuktande produkt som även kan användas i fint hår. Läs mer om vad hårolja kan göra för just ditt hår och hur du kan använda den för att motverka torrt hår.

  ...
 • Vilken hårvårdsserie passar dig?

  Schampoo

  Vilken hårvårdsserie passar dig?
  ...
 • Schampo – hitta rätt sort för ditt hår

  Schampoo

  Schampo – hitta rätt sort för ditt hår
  ...

  Vi lär dig hur du hittar ett schampo som passar ditt hår och varför det är smart att byta schamposort då och då. Läs mer på schawarzkopf.se

  ...
 • Allt du behöver veta om hårvård för män

  Schampoo

  Allt du behöver veta om hårvård för män
  ...

  Oavsett om du sportar en kort frisyr, har långt hår eller vilda lockar börjar en snygg look med att ta hand om håret. Läs mer om vad du ska tänka på när det gäller att ta hand om ditt hår, vilka produkter du kan använda och hur du använder dem.

  ...
 • Gliss - Hållbar Hårvård

  Schampoo

  Gliss - Hållbar Hårvård
  ...

  Tittar vi in i framtiden lanserade Gliss varumärket hösten 2020 med ett ökat fokus på vårdande ingredienser och hållbarhet. Vi introducerade nya formler som innehåller upp till 96 %* naturliga ingredienser för att ge dig ett mer naturligt val i målinriktad reparation av håret.

  ...
 • Få upp till 90% mindre hårslitage

  Skydda

  Få upp till 90% mindre hårslitage
  ...

  Fyra produkter som ger dig upp till 90% mindre slitet hår, från Gliss Total Repair.

  ...
 • Vårda ditt ljusblonda hår

  Skydda

  Vårda ditt ljusblonda hår
  ...