Skip to Content

Allt du behöver veta om hårvård för män

Allt du behöver veta om hårvård för män

Oavsett om du sportar en kort frisyr, har långt hår eller vilda lockar börjar en snygg look med att ta hand om håret. Läs mer om vad du ska tänka på när det gäller att ta hand om håret, vilka produkter du kan använda och hur du använder dem.

Tid är viktigt. Det är något som de flesta män håller med om när det gäller hårvård och styling: håret ska tvättas snabbt, fönas och sedan kanske stylas med gel eller pomada. Men ibland är det värt att lägga ner lite mer tid på håret, framför allt om det är torrt, stressat eller fett. Här får du en enkel översikt över allt du behöver veta om hårvård.

Män: Så här tvättar du håret på rätt sätt

Med bara några få steg och med rätt produkter får du glansigt och hälsosamt hår – det är faktiskt inte svårare än så. Det viktigaste när det gäller schampo är att avgöra vilken hårtyp du har, och sedan hitta ett schampo som passar till. Om du inte är säker på vilken hårtyp du har kan du alltid fråga din frisör.

Använder du stylingprodukter regelbundet är det viktigt att du tvättar ur dem ur håret. Då fungerar ett normalt och milt schampo alldeles utmärkt. Känns håret livlöst? Prova ett schampo med koffein. Precis som du piggnar till av ditt morgonkaffe, stimulerar koffeinet i schampot cirkulationen i hårbotten och ser till att hårrötterna får tillräckligt med näringsämnen.

Torr hårbotten och mjäll? Det här problemet kan du lösa snabbt och effektivt med ett mjällschampo. Aktiva ingredienser som zinkpyrition bekämpar orsaken till mjäll (oftast jästsvamp) och minskar obehaget. Tips: Fortsätt använd mjällschampo en eller två gånger i veckan som en förebyggande åtgärd, även om mjällen försvinner.

Orsaker till fett hår

Fett hår kan ha flera olika orsaker. Kost, gener och om man ofta drar händerna genom håret kan bidra till fett hår. Bekämpa överaktiva talgkörtlar i hårbotten med ett silikonfritt schampo för fett hår med ytaktiva ämnen som rengör och avfettar hårbotten ordentligt. Det innehåller också ämnen som drar ihop talgkörtlarna och håller oljeproduktionen i schack. Tips: Använd inte schampo för fett hår varje dag – två till tre gånger i veckan räcker. De andra dagarna kan du använda ett milt, oljefritt och återfuktande schampo.

Hårvård för män: fem obligatoriska produkter

Hår behöver alltid vård, och har du långt hår behövs det lite extra omtänksamhet. Vad kan du göra för ditt hår förutom att använda rätt schampo? De här produkterna är också viktiga:

Balsam

Behöver jag något mer än schampo? Ja, faktiskt. Fundera på att använda balsam, framför allt om du har långt hår. Det fungerar som ett skyddande lager som slätar ut fjällskiktet och sveper in hårstrået i en tunn film. Håret får också viktiga näringsämnen. Balsam gör också håret lättare att kamma igenom och styla, och dämpar frissighet.

Tips: Det är viktigt att använda balsam i långt hår, men har du väldigt kort hår så behövs det inte.

Män med långt hår: Prova vårdande behandlingar

Håll ditt långa hår friskt och glänsande med en vårdande hårbehandling en gång i veckan. Arbeta in behandlingen i håret och låt verka i 5–10 minuter, skölj sedan noggrant. Har du bråttom? Då är en leave-in-behandling ett perfekt alternativ.

Hair tonic

Vill du ha lite mer volym? Då ska du prova hair tonic. Det består vanligtvis av flytande örtextrakt. Vad gör den? En tonic arbetar med att förnya håret från rot till topp och förbättrar blodcirkulationen. Resultatet: en hälsosam hårbotten och starkt, glansigt hår.

Volympuder eller torrschampo

Ett annat alternativ för att snabbt skapa volym i långt hår är torrschampo. Det sprayas i hårrötterna, arbetas igenom håret och borstas sedan ut. Du kan även prova ett volympuder. Samma här: applicera i rötterna och arbeta igenom håret med fingertopparna.

Gliss Performance Treat Protein+Cocoa Butter

Glöm inte skägget!

Det är inte bara håret på huvudet som behöver extra vård – glöm inte att ta hand om håret i ansiktet. Ett milt schampo ser till att skägget är rent men inte torkar ut. Tvätta skägget varannan eller var tredje dag för att ta bort produktrester. Använd skäggolja efter tvätt. Det fungerar som en naturlig fuktgivare tack vare blandningen av basoljor och essentiella oljor. Bonus: Huden blir samtidigt mjuk och len.

Extra råd och tips för män

Inte ens den bästa produkten fungerar om du sköljer ut den för snabbt. Tänk så här: ”Låt den göra sitt jobb”. Gör flera saker samtidigt: använd väntetiden till att raka dig eller borsta tänderna.

Efter schamponering, balsam eller inpackning: Skölj noggrant. Produktrester kan byggas upp i håret och tynga ned det, och ge en klibbig look. Tvätta inte håret i hett vatten eftersom det kan verka uttorkande. Ljummet vatten är bäst. Känner du dig lite extra modig avslutar du med att skölja håret i kallt vatten för extra glans.

Relaterade artiklar
 • Torr hårbotten

  Torrt hår

  Torr hårbotten
  ...

  Torr hårbotten ackompanjeras ofta av irriterande mjäll. Lär dig mer om vad som orsakar detta och vad du kan göra för att vinna fighten

  ...
 • Hårrutin för platt hår

  Skydda

  Hårrutin för platt hår
  ...

  Torrt och platt hår är ett vanligt problem för många och uppstår ofta när håret inte får eller kan behåller tillräckligt med fukt. Detta minskar volymen i hårsvallet och gör att det ser platt, tråkigt och livlöst ut. Men oroa dig inte: det går att lösa och med lite kärlek och vård får du snart ett friskt och spänstigt hårsvall igen.

  ...
 • Så skyddar du din hårfärg

  Skydda

  Så skyddar du din hårfärg
  ...

  Fyra produkter som skyddar din hårfärg under och efter sommaren

  ...
 • Håravfall - tips på bra åtgärder

  Stressat hår

  Håravfall - tips på bra åtgärder
  ...

  Håravfall kan ha många orsaker: Hormoner, slitage, vitaminbrist eller sjukdom. Läs om de vanligaste orsakerna och få tips om den bästa behandlingen

  ...
 • Hårmasker: En extra dos vård

  Stressat hår

  Hårmasker: En extra dos vård
  ...

  En hårvårdsrutin är inte helt komplett utan en närande hårmask, full av vårdande ingredienser. Här får du några tips på hur du använder hårmasker och varför Gliss 4-i-1-masker är exakt vad ditt hår behöver.

  ...
 • Hair Oil Magic för torrt hår

  Hårolja

  Hair Oil Magic för torrt hår
  ...

  Hårolja kan vara räddaren i nöden om du har torrt hår, och den ger samtidigt överbehandlat hår extra vård. Tack vare moderna högteknologiska ingredienser har hårolja blivit en lätt och återfuktande produkt som även kan användas i fint hår. Läs mer om vad hårolja kan göra för just ditt hår och hur du kan använda den för att motverka torrt hår.

  ...
 • Vilken hårvårdsserie passar dig?

  Schampoo

  Vilken hårvårdsserie passar dig?
  ...
 • Schampo – hitta rätt sort för ditt hår

  Schampoo

  Schampo – hitta rätt sort för ditt hår
  ...

  Vi lär dig hur du hittar ett schampo som passar ditt hår och varför det är smart att byta schamposort då och då. Läs mer på schawarzkopf.se

  ...
 • Gliss - Hållbar Hårvård

  Schampoo

  Gliss - Hållbar Hårvård
  ...

  Tittar vi in i framtiden lanserade Gliss varumärket hösten 2020 med ett ökat fokus på vårdande ingredienser och hållbarhet. Vi introducerade nya formler som innehåller upp till 96 %* naturliga ingredienser för att ge dig ett mer naturligt val i målinriktad reparation av håret.

  ...
 • Få upp till 90% mindre hårslitage

  Skydda

  Få upp till 90% mindre hårslitage
  ...

  Fyra produkter som ger dig upp till 90% mindre slitet hår, från Gliss Total Repair.

  ...
 • Vårda ditt ljusblonda hår

  Skydda

  Vårda ditt ljusblonda hår
  ...
 • Ordlista för hårvård

  Skydda

  Ordlista för hårvård
  ...

  Använd jojobaolja i håret för att göra det mjukare. Vill du veta mer om de olika ingrediensernas effekter? Vi har samlat ihop informationen åt dig.

  ...