Låt inte ditt håravfall förstöra ditt humör

Normalt tappar vi 50-100 hårstrån varje dag. Om du vaknar på morgonen med kudden full av hår eller samlar nävar av hårstrån från din hårborste - lugn! Gör lite efterforskningar om anledningen till ditt håravfall.

I normala fall hanterar kroppens biologiska processer hårväxten i jämvikt. Hår faller av, nytt hår börjar växa ut, håret kommer och går. Denna normala, hälsosamma process reflekteras i hårets olika växtfaser. Det är när de här växtfaserna hamnar i obalans som du kan märka av ett ökat håravfall. Nedan listar vi de vanligaste orsakerna till håravfall, samt ger dig tips på bra åtgärder. Om ditt håravfall har pågått i mer än 6 månader bör du boka en tid hos en dermatolog eller läkare.

1. Hormonrelaterat håravfall

Vårt hormonsystem är väldigt känsligt och reagerar på minsta lilla förändring. Under normala förhållanden säkrar det kvinnliga könshormonet östrogen en tät hårväxt. Många kvinnor märker under graviditeten av förändringar i hårväxten, ofta med ökad volym och lyster som följd. Till skillnad från östrogenet påverkar de manliga hormonerna (androgener) inte hårväxten. Dessa förekommer i små mängder även i kvinnokroppen och utsöndras i ökade doser hos både män och kvinnor vid stress, vilket kan störa hormonbalansen och leda till håravfall. I allvarliga fall kan en dermatolog skriva ut anti-androgener, men oftast behöver man bara skruva ner på tempot och slappna av lite mer. Störningar i sköldkörtelns funktion kan vara en annan möjlig orsak. Om det är anledningen till ditt håravfall kan din läkare bekräfta detta med hjälp av ett blodprov där hormonnivåerna analyseras.

2. Håravfall/slitage på grund av hårvårdssynder

Trots att håret är väldigt starkt innebär all behandling, såsom blekning, färgning, permanent eller överdriven användning av plattång slitage som kan göra håret strävt och ömtåligt. Även om det inte direkt leder till håravfall gör det ökade slitaget att håret lätt kan brytas av nära rötterna med missprydande stubb som följd.
 
Det är endast rena kemiska missöden som direkt kan orsaka håravfall. Det kan inträffa till exempel om bleknings- eller permanentblandningen [MM1] får sitta i för länge.  Det enda du kan göra i detta fall är att lämna din hårbotten och ditt hår ifred och vänta på att håret återhämtar sig. Du bör använda schampo sparsamt och avstå från att styla håret för mycket. Om möjligt bör du även avstå från färgning eller toning av ditt hår för en tid och använda produkter som är skonsamma för håret.


3. Håravfall orsakat av vitaminbrist

Håret behöver en balanserad, vitaminrik kost. Dåliga matvanor eller till exempel hetsbantning kan leda till tillfälligt håravfall. Håret mår bäst när du håller dig till en nyttig kost bestående av frukt, grönsaker, protein (från mjölk, yoghurt, ostprodukter, nötter, magert kött eller fisk), fullkorn och vegetabiliska oljor av bra kvalitet. Om du inte kan hålla dig till denna optimala kost kan det vara bra för håret att ta speciella kosttillskott som innehåller biotin, niacin, zink och vitaminerna B6, B12, A och E.

4. Håravfall på grund av sjukdom

Håravfall förekommer även som en fördröjd effekt av infektion. På våren kanske du plötsligt märker att du tappar hår om du haft en influensa på vintern. Håravfallet upphör vid dessa tillfällen oftast efter ungefär 3 månader, vilket är den tid det tar för de skadade rötterna att återhämta sig.

Relaterade artiklar
 • Hårrutin för platt hår

  Skydda

  Hårrutin för platt hår
  ...
 • Torr hårbotten

  Torrt hår

  Torr hårbotten
  ...
 • Så skyddar du din hårfärg

  Skydda

  Så skyddar du din hårfärg
  ...
 • Hårmasker: En extra dos vård

  Stressat hår

  Hårmasker: En extra dos vård
  ...
 • Hair Oil Magic för torrt hår

  Hårolja

  Hair Oil Magic för torrt hår
  ...
 • Vilken hårvårdsserie passar dig?

  Schampoo

  Vilken hårvårdsserie passar dig?
  ...
 • Schampo – hitta rätt sort för ditt hår

  Schampoo

  Schampo – hitta rätt sort för ditt hår
  ...
 • Allt du behöver veta om hårvård för män

  Schampoo

  Allt du behöver veta om hårvård för män
  ...
 • Gliss - Hållbar Hårvård

  Schampoo

  Gliss - Hållbar Hårvård
  ...
 • Få upp till 90% mindre hårslitage

  Skydda

  Få upp till 90% mindre hårslitage
  ...
 • Vårda ditt ljusblonda hår

  Skydda

  Vårda ditt ljusblonda hår
  ...
 • Ordlista för hårvård

  Skydda

  Ordlista för hårvård
  ...