Schampo – hitta rätt sort för ditt hår

Enligt en undersökning från Stiftung Warentest (tyska stiftelsen för produktprovning) anser 94% av de tillfrågade kvinnorna att schampo är den viktigaste hygienprodukten. Det ligger därför nära till hands att anta att de flesta kvinnor är intresserade av att hitta ett schampo som passar deras hår. Ofta avgör kriterier som hårkvalitet, hårstruktur och hårbotten valet av schampo. Ditt hår och din hårbotten förändras under livet, precis som resten av din kropp och du bör därför anpassa schampovalet efter din livssituation. Ett fett hår kan bli normalt och ett friskt hår kan plötsligt bli tunnare och känsligare.

Schampo för matt och trist hår

Lyster är ett tydligt tecken på att håret mår bra. Det finns många olika orsaker till att ditt hår kan tappa glansen; överdrivet borstande, fönande eller användning av varma stylingredskap. När hårets fjällskikt inte längre ligger ordnat i jämna skikt reflekterar det knappt något ljus alls - vilket resulterar i ett platt och livlöst hår. Håret kan också få en trist karaktär om du inte tvättar ur stylingprodukterna du använder, eller om vattnet där du bor är väldigt kalkrikt. Med ett specialschampo innehållande aktiva ingredienser som silkesprotein, aprikoskärnolja och pärlextrakt, kan du reparera håret och få lystern tillbaka. Dessa schampon tar även bort rester av hårvårdsprodukter och neutraliserar kalk, vilket gör vattnet skonsammare mot ditt hår. Håret får lystern tillbaka direkt efter schamponering.

Schampo för tunt och platt hår

Ditt hår kan se platt och livlöst ut om hårstråna är tunna eller har tunnats ut med tiden. Ett schampo med kollagenformula och skyddande substanser, hjälper till att bygga upp hårstrukturen för ett starkare, tjockare och fylligare hår. Schampon som innehåller enzymet Q10 har dessutom en föryngrande effekt. Enzymet saktar ner åldrandet genom att stimulera keratinets biosyntes inifrån hårroten. Keratin är ett specialprotein som fungerar som hårets viktigaste byggsten. Proteinet kännetecknas av att det gör håret starkare och mer elastiskt.

Schampo för stressat hår

Ett stressat, strävt hår kan bero på många olika saker. I de flesta fall blir håret stressat på grund av fuktbrist, vilket i sin tur kan bero på felaktig skötsel eller överdriven föntorkning. Sol, vind och saltvatten torkar också ut håret och gör frisyren svår att sköta. Välj därför ett schampo utifrån dina individuella behov. Tunt och stressat hår behandlas bäst med milda fuktgivande ämnen som Aloe vera, yoghurt, veteprotein eller pantenol. Är ditt hår starkt men aningen strävt, bör du komplettera med lämpligt balsam.

Schampo för bångstyrigt hår

Naturliga lockar brukar stå emot alla försök till styling. Men med ett schampo innehållande aktiva ingredienser som aprikoskärnolja eller jojobaolja, kan du enkelt tämja ditt bråkiga hår. Oljorna gör håret mindre frissigt och lättare att styla. Oftast är lockigt hår även torrt. Därför innehåller de flesta schampon mot frissigt eller väldigt lockigt hår även fuktbevarande ämnen som pantenol eller glycerol.

Schampo för färgat hår

Direkt efter färgning har håret ofta en fantastisk lyster med varma, rika färger. Du bevarar detta vackra tillstånd bäst med ett särskilt schampo som vårdar och skyddar färgat hår mot blekande UV-strålar, samt tillför glansgivande pigment. Det finns även särskilda schampon som ger ditt hår extra skimmer, färg och glans med hjälp av bärnstensextrakt och andra färgpigment.

Schampo för hår med särskilda behov

Det finns tillfällen då ditt hår behöver specialvård. Detta gäller till exempel för hår med mjäll eller kluvna toppar. I de flesta mjällschampon är zinkpyrition den aktiva ingrediensen. Ämnet lindrar klåda och dämpar det överdrivna fjällandet i hårbotten som annars leder till synligt mjäll.

Långt hår med kluvna toppar behandlas effektivt med produkter som innehåller macadamia-, oliv- eller arganolja. Dessa oljor reparerar de kluvna topparna och gör ditt hår starkt och glänsande igen.

Viktig allmän information om schampo:

 • Ökad schampomängd är inte nödvändigtvis samma sak som ökad effekt. Använd en liten klick (ca 1,5 cm i diameter) till kort hår och en något större (ca 2 cm) till längre hår.
 • Håret måste vara tillräckligt blött när du schamponerar det. (Tips: löddret indikerar ett överflöd av schampo - ta bara mer om det inte redan löddrar)
 • Gnugga inte hårbotten för hårt under schamponering. Det är mer effektivt att massera in schampot mjukt och försiktigt. Om du har långt hår finns det oftast ingen poäng med att använda schampo på de torra topparna, då avrinningen från schamponeringen brukar vara tillräcklig för att rengöra hela håret.
 • Skölj alltid ur schampot grundligt - schamporester får håret att tappa lystern.
 • Välj alltid schampo efter yttre omständigheter och efter hur din kropp mår. På sommaren är håret torrare och i större behov av balsam. På vintern behöver du däremot tillföra mycket fukt till håret. När vi blir äldre blir hår och hud både torrare och tunnare. Som tur är har vi numera tillgång till schampon med föryngringseffekter.
 • Om du använder schampo varje dag - välj en skonsam sort. Schampo för fett hår tenderar t ex att torka ut ditt hår, medan balsamberikade schampon tynger ner det. Det är därför bättre att endast använda specialschampo en gång i veckan och en skonsam variant till den dagliga tvätten.
Relaterade artiklar
 • Hårrutin för platt hår

  Skydda

  Hårrutin för platt hår
  ...
 • Torr hårbotten

  Torrt hår

  Torr hårbotten
  ...
 • Så skyddar du din hårfärg

  Skydda

  Så skyddar du din hårfärg
  ...
 • Håravfall - tips på bra åtgärder

  Stressat hår

  Håravfall - tips på bra åtgärder
  ...
 • Hårmasker: En extra dos vård

  Stressat hår

  Hårmasker: En extra dos vård
  ...
 • Hair Oil Magic för torrt hår

  Hårolja

  Hair Oil Magic för torrt hår
  ...
 • Vilken hårvårdsserie passar dig?

  Schampoo

  Vilken hårvårdsserie passar dig?
  ...
 • Allt du behöver veta om hårvård för män

  Schampoo

  Allt du behöver veta om hårvård för män
  ...
 • Gliss - Hållbar Hårvård

  Schampoo

  Gliss - Hållbar Hårvård
  ...
 • Få upp till 90% mindre hårslitage

  Skydda

  Få upp till 90% mindre hårslitage
  ...
 • Vårda ditt ljusblonda hår

  Skydda

  Vårda ditt ljusblonda hår
  ...
 • Ordlista för hårvård

  Skydda

  Ordlista för hårvård
  ...