Skip to Content

Allt du behöver veta om gråhårstäckning

Att bli gråhårig är oundvikligt – det händer oss alla någon gång. Tack vare förändrade attityder och sociala normer uppstår inte längre samma känsla av panik vid anblicken av de första gråa hårstråna. Under 2021 fortsätter trenden som vi har sett under de senaste åren: allt fler låter den naturliga gråa hårfärgen vara kvar, eller så till och med färgar man håret grått! Att låta håret bli grått är en mycket personlig och inspirerande resa, och vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare om hur du gör ifall du vill satsa på grått hår! 

Den fysiska processen

Vi börjar från början och reder ut varför vi blir gråhåriga. Hårsäckarna innehåller ett ämne som kallas melanin (hårets pigment) och när kroppen slutar producera melanin förlorar håret sin färg och blir grått eller vitt. När det sker varierar enormt – det beror framför allt på generna. Du kanske är 16 år gammal när du ser det första vita hårstrået eller så är det först i 40- eller 50-årsåldern det inträffar. Generellt sett upptäcker de flesta kvinnor i 30-årsåldern de första gråa hårstråna och i 50-årsåldern har de flesta kvinnor förmodligen över 50 procent grått hår. När färgpigmentet minskar kommer du att märka att håret också ändrar struktur och blir grövre. 

Grått hår: En lång resa

Om du är redo att sluta färga håret och vill bli naturligt gråhårig bör du också vara medveten om att det krävs mycket engagemang – och tid. Du vaknar inte upp en dag med vackert silvergrått hår, det är en lång och mödosam process som kan ta månader. Du behöver mycket tålamod och uthållighet, och hur du bestämmer dig för att ta itu med detta är upp till dig. Läs vidare nedan för tre olika tillvägagångssätt för att bli gråhårig.

Låt det växa

Detta är den enklaste och billigaste lösningen, men inte nödvändigtvis den mest smickrande. Och det tar tid. Det innebär att du låter rötterna växa ut och naturen har sin gång, helt enkelt. Så småningom kommer rötterna att växa ut helt och du kommer att få ett vackert grått hår.

Kort och snyggt

Om du inte kan vänta på att ditt långa hår ska växa ut kan du alltid klippa av det. Låt rötterna växa ut några centimeter och satsa sedan en kort frisyr, som en pixie, för att göra övergångslooken jämnare och kortare.

Ljusa slingor

Om du ska färga håret grått eller redan färgar håret för att täcka rötterna, slutar du använda basfärgen och börjar istället med slingor. Detta hjälper till att "lura" ögat och gör att det grå håret smälter in naturligt och gör övergången mindre märkbar. För dig med blont hår kan övergången bli lite mer subtil, och highlighter (slingkit) som Blonde M1 Super Slingor eller M3+ Easy Highlights är perfekta för att uppnå ett naturligt resultat.

Highlighter som Blonde M1 Super Slingor och M3+ Easy Highlights är perfekta för ett naturligt resultat.

Så här tar du hand om grått hår

 • Grått hår kräver extra vård eftersom det har en tendens att vara torrt och sprött. Resultatet är att grått hår kan se slitet och matt ut. Runt din 40-årsdag kan du därför välja att byta till speciella anti-aging-schampo- och hårbehandlingar. Dessa hårvårdsprodukter täcker grått hår med ett tunt lager polymerer, ceramider och proteiner för skydd och extra lyster. En effektiv leave-in-spray gör ditt gråa hår ännu vackrare. Spraya behandlingen i håret efter schamponering, kamma igenom det och styla sedan håret som vanligt. Njut av effekten av denna behandling: ditt gråa hår kommer att se och kännas friskare.
 • En balanserad kost med rätt näring har också en positiv effekt på hår- och hårväxt. Detta gäller särskilt biotin (även känt som vitamin H), zink, järn, vitamin A, B2 och B6*

*Källa: www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth

Fortsätta färga håret?

Har du inte bestämt dig än? Är du kanske inte redo att börja resan mot grått hår ännu? Det är förstås helt okej. Idag handlar det om att göra val som passar dig och din livsstil bäst. Grått är vackert, men det är ännu viktigare att vara nöjd med den du är. Som tur är finns det massor av fantastiska färgningsmöjligheter som ger ditt hår den färg du vill ha. Det finns mängder av produkter som ligger nära din naturliga färg och du kan regelbundet bättra på rötterna för att täcka de grå hårstråna, eller satsa på en helt annan look. Det är helt upp till dig.

Om du letar efter en snabb och enkel guide till hur du färgar grått hår, ta en titt på vår artikel "Så täcker du grått hår”. Här kan du läsa om hur du färgar dina första slingor till hur du bevarar din färgade look – vi delar med oss av våra bästa tips för att lyckas.

Om du vill färga ditt gråa hår erbjuder Natural & Easy 100 % täckning, och garanterar ett naturligt resultat.
Relaterade artiklar
 • Drömhår med fantasifärger

  Färgglatt hår

  Drömhår med fantasifärger
  ...

  Nu är det lättare än någonsin att färga håret hemma och det finns hårprodukter i alla regnbågens färger. Det innebär att fler av oss tar steget för att prova ljusa och fantasiliknande hårfärger och hårtekniker. Det är ett roligt och kreativt sätt att uttrycka sin personlighet och du kan ändra din färg så ofta du vill med minsta möjliga ansträngning.

  ...
 • Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den

  Silverhår

  Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den
  ...

  Silverhår är här för att stanna och vi älskar det! Läs vidare för att ta reda på varför du bör bli silverhårig och än viktigare, vad du ska tänka på för att underhålla färgen på rätt sätt.  

  ...
 • Gör så här: Perfekt mörkblont hår

  Blont hår

  Gör så här: Perfekt mörkblont hår
  ...

  Blont hår kan ha massor av nyanser och många gillar de mer självklara tonerna som platina, champagne och gyllenblond. Mörkblond har varit en förbisedd färg i många år. Nu gör tonen ett återtåg och vi förstår verkligen varför! Läs allt om det här.

  ...
 • Hitta rätt metod för att få brunt hår

  Mörkt hår

  Hitta rätt metod för att få brunt hår
  ...

  Hårtoning är en mild metod som passar alla som vill prova en ny hårfärg. Du riskerar inga obehagliga överraskningar och färgen sköljs gradvis ur

  ...
 • Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden

  Mörkt hår

  Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden
  ...

  Oavsett om du bara vill tillföra lite dimension eller satsar på dramatiska kontraster är slingor det både enklaste och snabbaste sättet. Precis som det finns ett oändligt antal nyanser att välja på, finns det också olika tekniker som gör att du kan få resultatet precis som du vill ha det. Läs vidare för att få veta hur du gör.

  ...
 • Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar

  Färgglatt hår

  Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar
  ...
 • 3 pastellfärger med WOW-faktor!

  Färgglatt hår

  3 pastellfärger med WOW-faktor!
  ...
 • Så får du det perfekta silverhåret

  Silverhår

  Så får du det perfekta silverhåret
  ...
 • Solblekt hår - de bästa knepen!

  Blont hår

  Solblekt hår - de bästa knepen!
  ...
 • Hur du får platinablont hår hemma

  Blont hår

  Hur du får platinablont hår hemma
  ...
 • Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!

  Blont hår

  Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!
  ...
 • Blonda slingor: Allt du behöver veta

  Blont hår

  Blonda slingor: Allt du behöver veta
  ...

  När våren väntar runt hörnet är det ett utmärkt tillfälle att fräscha upp frisyren och göra dig redo för sommaren med lite blonda slingor! Med Schwarzkopf Blonde fixar du salongssnygga slingor både enkelt och billigt med hjälp av ett smidigt hemmapaket. Skrolla ner för att läsa mer om hur du påbörjar din resa med blonda slingor.

  ...