Skip to Content

Vad är sombre?

Vad är sombre?

Vi har väl alla hört talas om ombre – den populära favoriten som lyfter fram en dramatisk kontrast mellan två färgnyanser. Men vad är sombre? Det står för ”soft ombre” som betyder ”mjukt nyanserad” och skiljer sig från sin storasyster ombre då en sombre innebär mildare färgnyanser och skir lyster. Det bästa med det är att det blir ett skuggspel mellan ljust och mörkt i håret, oavsett längd och färg.

Är ombre lite omodernt nu då? Tvärtom – det är den perfekta frisyren om du vill ha en naturlig och solkysst look. Men eftersom den tvåtonade stilen med mörka längder och ljusa toppar har synts på trendiga kändisar ett tag nu, så det var det helt enkelt dags för en uppdatering. Med sombre-looken är övergången mellan nyanserna mer skir och diskret. Med en ombre kan färgskillnaden från hårbotten till topparna vara upp till sex nyanser, med en sombre har man max tre. Övergångarna är också mildare och det gör i sin tur färgskiftningarna naturliga och mjuka.

Vad är skillnad mellan sombre, ombre och balayage?

Vad är skillnaden mellan sombre och ombre? Det är ganska enkelt: en sombre är en mjukare variant av ombre, precis som namnet antyder. Man färgar håret på ungefär samma sätt med de båda metoderna: färgen appliceras med en kam för en naturlig, solkysst känsla med hjälp av tunna inramande slingor där din naturliga hårfärg gärna bevaras mellan slingorna. Man kan även använda särskilda flätningsmetoder för en naturlig sombre-look för att skapa skimrande slingor. De här små slingorna kan kombinera mörka och ljusa nyanser ännu mer diskret för en skräddarsydd look.

Vad är skillnaden mellan sombre och balayage? I balayage applicerar man olika toner av ljusare färg – runt ansiktet eller så fokuserar man på topparna. Oavsett vilka slingor man ljusar upp syns de tydligare än i en sombre eftersom färgövergången är väldigt diskret. Toners används ofta för att försäkra än ännu mjukare övergång i topparna.

Fungerar färgtrenden på alla hårfärger?

Medan en klassisk ombre kombinerar blont och brunt, passar sombre för en rad olika färgkombinationer. Du kan få precis den look du vill ha: brunt hår kan skifta i rött och svart hår i lila. Varför inte? Den mjuka appliceringen av färg i en sombre försäkrar att kombinationen av flera färger blir en succé. Tekniken kan användas i olika frisyrer: långt hår är inte ett måste för att kunna skapa ljusa toppar. En bob eller pixie fungerar precis lika fint.

Därför bör du prova det:

 • Nu är det populärt med en naturlig look: tack vare de mjuka övergångarna och diskreta färgskillnaderna ser den här looken helt naturlig ut, och inte färgad.
 • Sombre passar alla: de lätt uppljusade topparna passar alla längder.
 • Perfekt för korta frisyrer: den skira färgövergången kan ge volym, djup och struktur.
 • Färgkick: med sombre kan du lägga till en cool effekt i din naturliga hårfärg på ett ögonblick.
 • Prova utan risk: du kan helt enkelt låta färgen växa ut igen eftersom det inte finns några skarpa färgövergångar.

Redo att prova hemma?

Hitta rätt blond nyans för din sombre i vår Blonde-kollektion som innehåller uppljusande färger med ingredienser som motverkar gult och kan ljusa upp håret i upp till nio steg (beroende på din hårfärg). Vill du få lite ljusare hår? Prova Blonde L1+ Extreme Lightener eller L1++ Extreme Lightener Plus. Om du vill ha en mer diskret blond ton bör du prova M1 Super Highlights.

Känner du dig modig? Välj din nyans bland Lives färgstarka alternativ! Prova exempelvis LIVE Color XXL 87 Mystic Violet eller LIVE Color XXL 35 Real Red. Du hittar våra färgrekommendationer på våra produktsidor – det är bara att ge sig ut och leta upp de perfekta sombrenyanserna redan idag!

Relaterade artiklar
 • Drömhår med fantasifärger

  Färgglatt hår

  Drömhår med fantasifärger
  ...

  Nu är det lättare än någonsin att färga håret hemma och det finns hårprodukter i alla regnbågens färger. Det innebär att fler av oss tar steget för att prova ljusa och fantasiliknande hårfärger och hårtekniker. Det är ett roligt och kreativt sätt att uttrycka sin personlighet och du kan ändra din färg så ofta du vill med minsta möjliga ansträngning.

  ...
 • Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den

  Silverhår

  Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den
  ...

  Silverhår är här för att stanna och vi älskar det! Läs vidare för att ta reda på varför du bör bli silverhårig och än viktigare, vad du ska tänka på för att underhålla färgen på rätt sätt.  

  ...
 • Gör så här: Perfekt mörkblont hår

  Blont hår

  Gör så här: Perfekt mörkblont hår
  ...

  Blont hår kan ha massor av nyanser och många gillar de mer självklara tonerna som platina, champagne och gyllenblond. Mörkblond har varit en förbisedd färg i många år. Nu gör tonen ett återtåg och vi förstår verkligen varför! Läs allt om det här.

  ...
 • Hitta rätt metod för att få brunt hår

  Mörkt hår

  Hitta rätt metod för att få brunt hår
  ...

  Hårtoning är en mild metod som passar alla som vill prova en ny hårfärg. Du riskerar inga obehagliga överraskningar och färgen sköljs gradvis ur

  ...
 • Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden

  Mörkt hår

  Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden
  ...

  Oavsett om du bara vill tillföra lite dimension eller satsar på dramatiska kontraster är slingor det både enklaste och snabbaste sättet. Precis som det finns ett oändligt antal nyanser att välja på, finns det också olika tekniker som gör att du kan få resultatet precis som du vill ha det. Läs vidare för att få veta hur du gör.

  ...
 • Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar

  Färgglatt hår

  Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar
  ...
 • 3 pastellfärger med WOW-faktor!

  Färgglatt hår

  3 pastellfärger med WOW-faktor!
  ...
 • Så får du det perfekta silverhåret

  Silverhår

  Så får du det perfekta silverhåret
  ...
 • Allt du behöver veta om gråhårstäckning

  Silverhår

  Allt du behöver veta om gråhårstäckning
  ...

  Att låta håret bli grått är en mycket personlig och inspirerande resa, och vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare om hur du gör ifall du vill satsa på grått hår!

  ...
 • Solblekt hår - de bästa knepen!

  Blont hår

  Solblekt hår - de bästa knepen!
  ...
 • Hur du får platinablont hår hemma

  Blont hår

  Hur du får platinablont hår hemma
  ...
 • Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!

  Blont hår

  Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!
  ...