Färga eller tona?

Färga eller tona banner

Färga eller tona?

Inget är mer effektivt för en makeover än en ny hårfärg. Men vilken hårfärgningsmetod är rätt för dig: färgning eller toning? Här får du ett test som hjälper dig att bestämma dig: Vilka är skillnaderna av de två metoderna, vilka är fördelarna och vilket resultat kan du förvänta dig av respektive metod?

Du har redan valt din nya hårfärg men är osäker på vilken färgningsmetod du ska använda? Generellt finns det två alternativ: färgning eller toning. Vilken produkt du slutligen väljer beror på olika faktorer. Vi hjälper dig göra rätt val för din nya look:

Färgning vs. Toning: En tidsfråga

Vill du ha något permanent eller bara en uppfräschning? Du har gissat rätt, vägen till din nya hårfärg är en principfråga. När du har svarat på frågan har du tagit ett stort steg närmare mot att finna den hårfärgningsmetod som är rätt för dig. Hur länge färgen sitter kvar i ditt hår är huvudskillnaden mellan färgning och toning: den förstnämnda är permanent medan den sistnämnda bara är tillfällig.

Färgning vs. Toning: Hur fungerar det?

Skillnaden med färgens varaktighet beror på hur de olika typerna av produkter fungerar: Med färgning kommer pigmenteringen in på insidan av hårstrået. Alkaliska ämnen som ammoniak öppnar hårets fibrer och gör plats för nya pigment. Den nya färgen får ordentligt fäste och tvättas inte ut. Istället växer färgen ut efter ett tag – och den naturliga färgen växer tillbaka. Regelbunden återfärgning ger ett välvårdat utseende och en skönhet som består.

Med toning behövs inte regelbunden återfärgning eftersom pigmenten bleknar med tiden. Det beror på att färgen bara sätter sig på utsidan på hårfibrerna. Efter att du har tvättat håret sex till åtta gånger så har den nya färgen försvunnit igen.

Du kanske stöter på en annan produkt bland hyllorna med hårfärgningsprodukter: The semi-permanent toning. Det är en mellanprodukt. Det här färgämnet fungerar i princip som en färgning eftersom färgen penetrerar hårstrået men pigmenten bleknar precis som med toning. Den naturliga hårfärgen kommer tillbaka efter ungefär 28 hårtvättar.

Färgning vs. Toning: Hållbarhetstest

Vilken hårfärgningsprodukt gör vad? Vi har ställt samman en lista med fördelarna med de båda hårfärgningsmetoderna:

Fördelarna med färgning

 • En ny människa: Du får permanent resultat och kan göra ett avsevärt och bestående byte av hårfärg. Perfekt när du helt har bestämt dig!
 • Ta dig ur gråzonen: Färgning döljer grått hår med 100%. Verkligen en ungdomens källa!
 • Bli ljusare: Från brunt till blont? Inga problem! Färgning kan göra mörkt hår ljusare. Det beror på att blekningsprodukter innehåller väteperoxid som tar bort de mörka naturliga pigmenten i ditt hår. Det gör att den ljusa färgen verkligen kommer till sin rätt.

Fördelarna med toning

 • Idealiskt om du gillar att experimentera: Eftersom färgen bara sitter kvar tillfälligt kan du prova nya nyanser utan att ta några stora risker.
 • Skonsamt för håret: Pigmenten fastnar bara på utsidan av håret, hårstrået behöver inte öppnas – en ny färg på ett skonsamt sätt!
 • Balanserat: Hårtoningen mattas av jämnt, det finns inga tydliga färgskillnader i håret och hårfästet sticker inte ut med en annan färg när håret växer.
 • Extra glans: Du kan hålla dig till din naturliga hårfärg och fräscha upp det med hårtoning. Det ger en snygg glansighet till ditt hår.

Som du ser har båda hårfärgningsmetoderna sina fördelar. Om du väljer färgning eller toning beror på vad du vill få ut av din nya hårfärg och vilket resultat du vill uppnå.

Relaterade artiklar
 • Drömhår med fantasifärger

  Färgglatt hår

  Drömhår med fantasifärger
  ...
 • Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den

  Silver hår

  Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den
  ...
 • Gör så här: Perfekt mörkblont hår

  Blont hår

  Gör så här: Perfekt mörkblont hår
  ...
 • Hitta rätt metod för att få brunt hår

  Mörkt hår

  Hitta rätt metod för att få brunt hår
  ...
 • Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden

  Mörkt hår

  Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden
  ...
 • Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar

  Färgglatt hår

  Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar
  ...
 • 3 pastellfärger med WOW-faktor!

  Färgglatt hår

  3 pastellfärger med WOW-faktor!
  ...
 • Så får du det perfekta silverhåret

  Silver hår

  Så får du det perfekta silverhåret
  ...
 • Allt du behöver veta om gråhårstäckning

  Silver hår

  Allt du behöver veta om gråhårstäckning
  ...
 • Solblekt hår - de bästa knepen!

  Blont hår

  Solblekt hår - de bästa knepen!
  ...
 • Hur du får platinablont hår hemma

  Blont hår

  Hur du får platinablont hår hemma
  ...
 • Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!

  Blont hår

  Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!
  ...