Skip to Content

Vad är balayage?

Vad är balayage?

Den här populära färgtekniken ger håret en fantastisk wow-faktor – och skapar en naturlig look. Men vad betyder balayage egentligen? I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta: hur det fungerar, vad skillnaden är jämfört med en ombré och vilka färger du ska satsa på.

Bala-vad?

Ordet kommer från det franska ordet ”balayer” som betyder att svepa eller borsta. Balayage är en hårfärgningsteknik som innebär att man handmålar håret för att skapa en naturligt solkysst look. Tekniken är utvecklad av franska hårfrisörer och har blivit populär över hela världen.

Den skiljer sig från vanlig hårfärgningsteknik som färgar från topp till rot: balayage gör att frisören kan färga håret på fri hand och istället skapa en mer naturlig täckning.

Färgen appliceras individuellt och anpassas efter varje person men tekniken fokuserar på att lägga ljusare färg runt ansiktet och mjukt gå över till mörkare rötter som oftast inte rörs alls.

Med balayage kan frisören skapa olika färgintensitet genom att använda olika penslar som passar för den hårtyp som ska behandlas. Genom att kombinera mörka nyanser med ljusare toner passar tekniken perfekt för att ljusa upp ansiktet och skapa en personlig look som mjukar upp eller ramar in ansiktsdragen.

Vad är balayage?

Vad är skillnaden mellan balayage och ombré?

Ombré innebär att man färgar håret mörkare i hårbotten och sedan gradvist använder ljusare färg i längder och toppar. Med en ombré skapar man ofta kontraster mellan de olika färgerna, man jobbar ofta med tre färger som möts vid kindbenen ungefär.

Det går även att applicera färgen tvärtom, ljusare rötter till mörkare toppar. Den looken kallas ofta tvåtonad. Till skillnad från balayage appliceras inte ombré på individuella slingor. Den största skillnaden mellan de två teknikerna är alltså kontrasten mellan de applicerade nyanserna: balayage ger ett naturligare resultat än ombré tack vare appliceringstekniken.

Vilken hårlängd fungerar bra med Balayage?

Det bästa med balayage är att det passar alla hårfärger. Du kan fräscha upp färgen med en naturlig färg eller satsa på en djärvare nyans och en helt ny kombination. Oavsett om du satsar på klassiska solkyssta blonda toppar med brunt hår eller ljusrosa med mörkare rötter kommer slutresultatet att fånga uppmärksamheten.

Varför inte prova hemma?

Börja din balayageresa med våra Schwarzkopf Blonde Colouring Kits.

M1 Super Slingor

Använd slinghättan eller den lättanvända appliceringsborsten för att skapa olika slags slingor. Efter blekningsprocessen stärker den medföljande Blonde Conditionern hårstrukturen och gör det mjukt. Bleker slingor upp till 4–6 nyanser. Passar mellanblont till mellanbrunt hår.

M3+ Easy Highlights

En applikator medföljer som gör det enkelt att skapa snygga slingor. Välj mellan två olika resultat – tunna eller breda slingor som skapar en glänsande kontrast i din naturliga hårfärg. Efter blekningsprocessen applicerar du medföljande Blonde Conditioner som vårdar håret och ger en mjuk känsla. Bleker slingor upp till 3 till 5 nyanser. Passar ljusblont och mörkblont hår.

Relaterade artiklar
 • Drömhår med fantasifärger

  Färgglatt hår

  Drömhår med fantasifärger
  ...

  Nu är det lättare än någonsin att färga håret hemma och det finns hårprodukter i alla regnbågens färger. Det innebär att fler av oss tar steget för att prova ljusa och fantasiliknande hårfärger och hårtekniker. Det är ett roligt och kreativt sätt att uttrycka sin personlighet och du kan ändra din färg så ofta du vill med minsta möjliga ansträngning.

  ...
 • Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den

  Silverhår

  Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den
  ...

  Silverhår är här för att stanna och vi älskar det! Läs vidare för att ta reda på varför du bör bli silverhårig och än viktigare, vad du ska tänka på för att underhålla färgen på rätt sätt.  

  ...
 • Gör så här: Perfekt mörkblont hår

  Blont hår

  Gör så här: Perfekt mörkblont hår
  ...

  Blont hår kan ha massor av nyanser och många gillar de mer självklara tonerna som platina, champagne och gyllenblond. Mörkblond har varit en förbisedd färg i många år. Nu gör tonen ett återtåg och vi förstår verkligen varför! Läs allt om det här.

  ...
 • Hitta rätt metod för att få brunt hår

  Mörkt hår

  Hitta rätt metod för att få brunt hår
  ...

  Hårtoning är en mild metod som passar alla som vill prova en ny hårfärg. Du riskerar inga obehagliga överraskningar och färgen sköljs gradvis ur

  ...
 • Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden

  Mörkt hår

  Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden
  ...

  Oavsett om du bara vill tillföra lite dimension eller satsar på dramatiska kontraster är slingor det både enklaste och snabbaste sättet. Precis som det finns ett oändligt antal nyanser att välja på, finns det också olika tekniker som gör att du kan få resultatet precis som du vill ha det. Läs vidare för att få veta hur du gör.

  ...
 • Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar

  Färgglatt hår

  Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar
  ...
 • 3 pastellfärger med WOW-faktor!

  Färgglatt hår

  3 pastellfärger med WOW-faktor!
  ...
 • Så får du det perfekta silverhåret

  Silverhår

  Så får du det perfekta silverhåret
  ...
 • Allt du behöver veta om gråhårstäckning

  Silverhår

  Allt du behöver veta om gråhårstäckning
  ...

  Att låta håret bli grått är en mycket personlig och inspirerande resa, och vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare om hur du gör ifall du vill satsa på grått hår!

  ...
 • Solblekt hår - de bästa knepen!

  Blont hår

  Solblekt hår - de bästa knepen!
  ...
 • Hur du får platinablont hår hemma

  Blont hår

  Hur du får platinablont hår hemma
  ...
 • Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!

  Blont hår

  Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!
  ...