Skip to Content

Färga utväxten hemma

Dags för en uppfräschning? Så färgar du din utväxt hemma!

Oavsett om ditt hår är rött, karamell, svart, slingat, platinablont, askbrunt, gyllenblont – färgar du ditt hår regelbundet? Då vet du förmodligen hur irriterande det är när utväxten börjar synas. Som tur är kan du färga denna hemma. Vi har samlat ett antal tips på hur du bäst gör för att själv färga utväxten.

Oavsett om det är din naturliga hårfärg eller en trist grå rand som kontrasterar mot ditt färgade hår kan du göra något åt det genom att färga utväxten hemma. Om du väljer en toning kommer denna att tvättas ur gradvis och hålla i runt sex till åtta veckor. Under denna tid kommer du att behöva färga om din utväxt oftare. Därför kan en hårfärgsprodukt vara bäst eftersom den håller mycket längre än en toning. Om du inte är tillräckligt modig för att färga rötterna på egen hand finns det andra alternativ som hårpuder eller speciella hårfrisyrer som hjälper dig att dölja utväxten, åtminstone ett litet tag.

Färga utväxten – så här går det till!

För att färga utväxten behöver du en pinnkam och rätt hårfärgsprodukt. Se till att den nya färgen är väldigt lik färgen på resten av håret så att du får ett jämnt resultat. Ta av dig smycken, sätt på dig en gammal t-shirt och drapera en mörk handduk runt axlarna som skydd mot färgstänk. Du behöver även hårnålar eller hårklämmor för att hålla enskilda hårsektioner på plats. Andra redskap som engångshandskar hittar du i hårfärgsförpackningen. Vi kommer nu att förklara hur du kan färga din rötter på egen hand, steg för steg:

 1. Välj rätt produkt genom att leta reda på din nuvarande hårfärg i en nyansguide liksom även den nyans du vill uppnå.
 2. Dela in håret i fyra sektioner. Detta gör du enklast med pinnkammen. Använd denna för att skapa en horisontal linje på bakhuvudet, från ena örat till det andra. Dela den nedre sektionen i två lika stora sektioner med en mittbena. Även håret upptill ska delas in i två lika stora sektioner genom en mittbena.
 3. Nu är det dags för färgningen. Börja med bakhuvudet eftersom håret här behöver längre tid på sig för att absorbera färgen än håret längst upp på huvudet. Gör detta genom att ta den nedre vänstra delen av håret och börja applicera färgen på utväxten. Se till att hårfästet är helt täckt med färg men undvik att det kommer för mycket färg på redan färgat hår. Detta ger dig ett jämnt resultat.
 4. Nu när håret undertill är färgat, är det dags att gå vidare till nästa sektion. Använd pinnkammen och mät ut hur långt en centimeter är från hårfästet och börja tillsätta färg upp till denna punkt. Upprepa denna procedur slinga för slinga tills du har färgat den första hårsektionen.
 5. Nästa steg är att färga den andra hårsektionen och det gör du på samma sätt som med den första – färgar rötterna från hårfästet upp till runt en centimeter neråt mot hårslingan.
 6. Nu är det dags att göra de två övre sektionerna – upprepa samma steg som tidigare och arbeta dig runt mot pannan.
 7. Låt sedan hårfärgen verka. Exakt hur lång verkningstid färgen behöver står på förpackningen. Ställ en timer eller ett larm på din smartphone så att du inte tappar bort tiden.
 8. När anvisat antal minuter har gått, är det dags att skölja ur färgen. När sköljvattnet är helt klart betyder det att ditt hår är väl ursköljt. Använd ett balsam som ger ditt nyfärgade hår rätt glans.
 9. Föntorka och styla håret som du vill ha det!
Relaterade artiklar
 • Drömhår med fantasifärger

  Färgglatt hår

  Drömhår med fantasifärger
  ...

  Nu är det lättare än någonsin att färga håret hemma och det finns hårprodukter i alla regnbågens färger. Det innebär att fler av oss tar steget för att prova ljusa och fantasiliknande hårfärger och hårtekniker. Det är ett roligt och kreativt sätt att uttrycka sin personlighet och du kan ändra din färg så ofta du vill med minsta möjliga ansträngning.

  ...
 • Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den

  Silverhår

  Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den
  ...

  Silverhår är här för att stanna och vi älskar det! Läs vidare för att ta reda på varför du bör bli silverhårig och än viktigare, vad du ska tänka på för att underhålla färgen på rätt sätt.  

  ...
 • Gör så här: Perfekt mörkblont hår

  Blont hår

  Gör så här: Perfekt mörkblont hår
  ...

  Blont hår kan ha massor av nyanser och många gillar de mer självklara tonerna som platina, champagne och gyllenblond. Mörkblond har varit en förbisedd färg i många år. Nu gör tonen ett återtåg och vi förstår verkligen varför! Läs allt om det här.

  ...
 • Hitta rätt metod för att få brunt hår

  Mörkt hår

  Hitta rätt metod för att få brunt hår
  ...

  Hårtoning är en mild metod som passar alla som vill prova en ny hårfärg. Du riskerar inga obehagliga överraskningar och färgen sköljs gradvis ur

  ...
 • Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden

  Mörkt hår

  Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden
  ...

  Oavsett om du bara vill tillföra lite dimension eller satsar på dramatiska kontraster är slingor det både enklaste och snabbaste sättet. Precis som det finns ett oändligt antal nyanser att välja på, finns det också olika tekniker som gör att du kan få resultatet precis som du vill ha det. Läs vidare för att få veta hur du gör.

  ...
 • Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar

  Färgglatt hår

  Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar
  ...
 • 3 pastellfärger med WOW-faktor!

  Färgglatt hår

  3 pastellfärger med WOW-faktor!
  ...
 • Så får du det perfekta silverhåret

  Silverhår

  Så får du det perfekta silverhåret
  ...
 • Allt du behöver veta om gråhårstäckning

  Silverhår

  Allt du behöver veta om gråhårstäckning
  ...

  Att låta håret bli grått är en mycket personlig och inspirerande resa, och vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare om hur du gör ifall du vill satsa på grått hår!

  ...
 • Solblekt hår - de bästa knepen!

  Blont hår

  Solblekt hår - de bästa knepen!
  ...
 • Hur du får platinablont hår hemma

  Blont hår

  Hur du får platinablont hår hemma
  ...
 • Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!

  Blont hår

  Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!
  ...