Färga utväxten hemma

Dags för en uppfräschning? Så färgar du din utväxt hemma!

Oavsett om ditt hår är rött, karamell, svart, slingat, platinablont, askbrunt, gyllenblont – färgar du ditt hår regelbundet? Då vet du förmodligen hur irriterande det är när utväxten börjar synas. Som tur är kan du färga denna hemma. Vi har samlat ett antal tips på hur du bäst gör för att själv färga utväxten.

Oavsett om det är din naturliga hårfärg eller en trist grå rand som kontrasterar mot ditt färgade hår kan du göra något åt det genom att färga utväxten hemma. Om du väljer en toning kommer denna att tvättas ur gradvis och hålla i runt sex till åtta veckor. Under denna tid kommer du att behöva färga om din utväxt oftare. Därför kan en hårfärgsprodukt vara bäst eftersom den håller mycket längre än en toning. Om du inte är tillräckligt modig för att färga rötterna på egen hand finns det andra alternativ som hårpuder eller speciella hårfrisyrer som hjälper dig att dölja utväxten, åtminstone ett litet tag.

Färga utväxten – så här går det till!

För att färga utväxten behöver du en pinnkam och rätt hårfärgsprodukt. Se till att den nya färgen är väldigt lik färgen på resten av håret så att du får ett jämnt resultat. Ta av dig smycken, sätt på dig en gammal t-shirt och drapera en mörk handduk runt axlarna som skydd mot färgstänk. Du behöver även hårnålar eller hårklämmor för att hålla enskilda hårsektioner på plats. Andra redskap som engångshandskar hittar du i hårfärgsförpackningen. Vi kommer nu att förklara hur du kan färga din rötter på egen hand, steg för steg:

 1. Välj rätt produkt genom att leta reda på din nuvarande hårfärg i en nyansguide liksom även den nyans du vill uppnå.
 2. Dela in håret i fyra sektioner. Detta gör du enklast med pinnkammen. Använd denna för att skapa en horisontal linje på bakhuvudet, från ena örat till det andra. Dela den nedre sektionen i två lika stora sektioner med en mittbena. Även håret upptill ska delas in i två lika stora sektioner genom en mittbena.
 3. Nu är det dags för färgningen. Börja med bakhuvudet eftersom håret här behöver längre tid på sig för att absorbera färgen än håret längst upp på huvudet. Gör detta genom att ta den nedre vänstra delen av håret och börja applicera färgen på utväxten. Se till att hårfästet är helt täckt med färg men undvik att det kommer för mycket färg på redan färgat hår. Detta ger dig ett jämnt resultat.
 4. Nu när håret undertill är färgat, är det dags att gå vidare till nästa sektion. Använd pinnkammen och mät ut hur långt en centimeter är från hårfästet och börja tillsätta färg upp till denna punkt. Upprepa denna procedur slinga för slinga tills du har färgat den första hårsektionen.
 5. Nästa steg är att färga den andra hårsektionen och det gör du på samma sätt som med den första – färgar rötterna från hårfästet upp till runt en centimeter neråt mot hårslingan.
 6. Nu är det dags att göra de två övre sektionerna – upprepa samma steg som tidigare och arbeta dig runt mot pannan.
 7. Låt sedan hårfärgen verka. Exakt hur lång verkningstid färgen behöver står på förpackningen. Ställ en timer eller ett larm på din smartphone så att du inte tappar bort tiden.
 8. När anvisat antal minuter har gått, är det dags att skölja ur färgen. När sköljvattnet är helt klart betyder det att ditt hår är väl ursköljt. Använd ett balsam som ger ditt nyfärgade hår rätt glans.
 9. Föntorka och styla håret som du vill ha det!
Relaterade artiklar
 • Drömhår med fantasifärger

  Färgglatt hår

  Drömhår med fantasifärger
  ...
 • Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den

  Silver hår

  Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den
  ...
 • Gör så här: Perfekt mörkblont hår

  Blont hår

  Gör så här: Perfekt mörkblont hår
  ...
 • Hitta rätt metod för att få brunt hår

  Mörkt hår

  Hitta rätt metod för att få brunt hår
  ...
 • Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden

  Mörkt hår

  Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden
  ...
 • Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar

  Färgglatt hår

  Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar
  ...
 • 3 pastellfärger med WOW-faktor!

  Färgglatt hår

  3 pastellfärger med WOW-faktor!
  ...
 • Så får du det perfekta silverhåret

  Silver hår

  Så får du det perfekta silverhåret
  ...
 • Allt du behöver veta om gråhårstäckning

  Silver hår

  Allt du behöver veta om gråhårstäckning
  ...
 • Solblekt hår - de bästa knepen!

  Blont hår

  Solblekt hår - de bästa knepen!
  ...
 • Hur du får platinablont hår hemma

  Blont hår

  Hur du får platinablont hår hemma
  ...
 • Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!

  Blont hår

  Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!
  ...