Skip to Content

Så hanterar du gula toner i blont hår

Så hanterar du gula toner i blont hår

Naturlig men intensiv – så vill de flesta av oss att vår nya blonda färg ska se ut. Men ibland får färgningen inte det önskade resultatet. I den här artikeln tar vi upp ett vanligt problem hos blondiner: gula toner i håret. Varför inträffar det och hur tar du bort de gula skiftningarna? Läs vidare så berättar vi mer om det här bekymret.

Oavsett om du vill fräscha upp din blonda nyans eller ta ett djärvt steg från brunett till blondin, är blekning en stor färgförändring och det är viktigt att veta hur man gör. Därför måste man vara extra försiktig när man bleker och färgar håret hemma.

Oväntade sidoeffekter som gul missfärgning är vanligt men det går att förhindra. Det finns många tips och råd som kan hjälpa dig att förhindra katastrofer och göra det enklare att färga hemma än någonsin tidigare. Men vi börjar med grunderna:

Det här bör du veta om blekning

Uppljusande produkter innehåller inte färg utan snarare ämnen som väteperoxid som bleker håret. Oavsett om du applicerar dem hemma eller hos frisören tar de bort naturliga pigment från luften och ljusar därför upp håret under själva blekningsprocessen. Under behandlingstiden får håret olika mellannyanser som rött, orange och gult – som är den sista färgen innan håret blir blont.

Varför blir blont hår gult?

Det finns många möjliga orsaker till att håret blir gult men dessa är de två viktigaste: din toner har tvättats ur eller håret är mer poröst på grund av att du blekt det under en längre tid.

Gult hår på grund av urtvättad toner

De flesta av oss brukar behandlas med toner hos frisören för att vi ska få glansigt, blont hår. Håret får en fantastiskt fräsch och isig färg men effekten håller inte så länge. Allt eftersom du tvättar håret så sköljs den här färgen ut. Det innebär att gula pigment börjar synas i håret igen.

→ Så förhindrar du gula toner: Försök att inte tvätta håret för ofta, då sitter tonern kvar så länge som möjligt. Vi vet att det är lättare sagt än gjort, så om du inte kan tvätta håret mer sällan kan du överväga att investera i ett färgschampo för att neutralisera det gula.

Gulhet beroende på poröst hår

Blont hår blir ofta mer poröst än andra färger. Detta innebär att det absorberar mineraler som finns i vatten. Med tiden innebär det att håret missfärgas.

När du bleker håret öppnas porerna upp och håret absorberar färgen. Det innebär att upprepad blekning kan tvinga porerna att hålla sig öppna och därför absorbera allt som de inte borde, exempelvis klor i simbassänger som leder till grönt eller gult hår.

→ Så förhindrar du gula toner: Hårt vatten innehåller många olika mineraler och metaller som kan absorberas av håret och orsaka skador. Ett duschfilter är en utmärkt lösning för att blont hår glänsande, som om du precis har varit hos frisören.

När det gäller klor blöter du bara ner håret innan du hoppar i poolen. När håret redan är mättat tar det inte upp så mycket klor. Kom ihåg att skölja håret så fort du går ut ur poolen.

Så motverkar du gula toner i blont hår

Ju oftare du tvättar håret, desto mer förlorar du tonerns kalla effekt. För att förhindra att håret gulnar när färgen åldras behöver du en bra produkt som motverkar gult hår. Rätt produkt balanserar ut gula nyanser och har därför ofta att en blå eller lila nyans. Det finns många schampon, balsam och toners som kan hjälpa dig att uppnå rätt resultat.

Varför resulterar blekningen i gula toner?

Det finns två möjliga orsaker till ett gulaktigt resultat: felaktig applikation eller fel färg.

Gula toner i blont hår som orsakas av felaktig applicering

Gulhet är ofta resultatet av att blekningsprodukten sköljs ur för tidigt. Många kontrollerar håret under blekningsprocessen och oroar sig när de ser  orange nyanser snarare än blonda och avslutar behandlingen för tidigt. Sköljer man håret för tidigt blir det gult.

Vad många inte vet är att den visuella missfärgningen inte innebär att blekningen har misslyckats, utan att det här ett stadium i blekningsprocessen. Ha tålamod och avsluta behandlingen enligt instruktionerna. Efter korrekt appliceringstid ska det inte finna några orange eller gula nyanser i håret.

Så förhindrar du gula toner när du bleker håret: Följ applicerings-instruktionerna för produkten. Behandlingen ska följas exakt. Låt inte den uppljusande behandlingen verka längre eller kortare tid än vad som anges.

Sköljde du håret för tidigt? Upprepa bara blekningsprocessen med samma produkt och låt håret verka hela behandlingstiden. Du kanske sköljde ut den uppljusande produkten tio minuter för tidigt? Då kan du låta blekningsprocessen verka i tio minuter under en andra applicering.

Gulhet i blont hår beroende på felaktiga produkter

Kontrollera förpackningen innan du köper produkten för att fastställa vilken färg du kan förvänta dig efter behandlingen. Varje paket listar de olika hårfärgerna innan behandlingen med resultat efter applicering av produkten.

Jämför din naturliga hårfärg med bilden och välj den uppljusande produkt som passar dig. Du kan alltid upprepa behandlingen om du inte är nöjd med resultatet. Var dock noga med att ta hand om ditt hår genom att välja en svagare blekningsprodukt om ditt hår redan är blekt.

Relaterade artiklar
 • Drömhår med fantasifärger

  Färgglatt hår

  Drömhår med fantasifärger
  ...

  Nu är det lättare än någonsin att färga håret hemma och det finns hårprodukter i alla regnbågens färger. Det innebär att fler av oss tar steget för att prova ljusa och fantasiliknande hårfärger och hårtekniker. Det är ett roligt och kreativt sätt att uttrycka sin personlighet och du kan ändra din färg så ofta du vill med minsta möjliga ansträngning.

  ...
 • Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den

  Silverhår

  Silverhår: Så här skapar du looken och underhåller den
  ...

  Silverhår är här för att stanna och vi älskar det! Läs vidare för att ta reda på varför du bör bli silverhårig och än viktigare, vad du ska tänka på för att underhålla färgen på rätt sätt.  

  ...
 • Gör så här: Perfekt mörkblont hår

  Blont hår

  Gör så här: Perfekt mörkblont hår
  ...

  Blont hår kan ha massor av nyanser och många gillar de mer självklara tonerna som platina, champagne och gyllenblond. Mörkblond har varit en förbisedd färg i många år. Nu gör tonen ett återtåg och vi förstår verkligen varför! Läs allt om det här.

  ...
 • Hitta rätt metod för att få brunt hår

  Mörkt hår

  Hitta rätt metod för att få brunt hår
  ...

  Hårtoning är en mild metod som passar alla som vill prova en ny hårfärg. Du riskerar inga obehagliga överraskningar och färgen sköljs gradvis ur

  ...
 • Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden

  Mörkt hår

  Slingor i mörkt hår – den ultimata guiden
  ...

  Oavsett om du bara vill tillföra lite dimension eller satsar på dramatiska kontraster är slingor det både enklaste och snabbaste sättet. Precis som det finns ett oändligt antal nyanser att välja på, finns det också olika tekniker som gör att du kan få resultatet precis som du vill ha det. Läs vidare för att få veta hur du gör.

  ...
 • Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar

  Färgglatt hår

  Härligt pastellfärgat hår inför vår och sommar
  ...
 • 3 pastellfärger med WOW-faktor!

  Färgglatt hår

  3 pastellfärger med WOW-faktor!
  ...
 • Så får du det perfekta silverhåret

  Silverhår

  Så får du det perfekta silverhåret
  ...
 • Allt du behöver veta om gråhårstäckning

  Silverhår

  Allt du behöver veta om gråhårstäckning
  ...

  Att låta håret bli grått är en mycket personlig och inspirerande resa, och vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare om hur du gör ifall du vill satsa på grått hår!

  ...
 • Solblekt hår - de bästa knepen!

  Blont hår

  Solblekt hår - de bästa knepen!
  ...
 • Hur du får platinablont hår hemma

  Blont hår

  Hur du får platinablont hår hemma
  ...
 • Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!

  Blont hår

  Kall blond hårfärg - allt om anti-yellow trenden!
  ...