Styling | Tips och tricks

Ordlista och viktiga fakta om hår

Vad består håret av? Varför får vissa mjäll? Hur långt kan håret bli? Ta en titt i vår ordlista för intressant kunskap om hår och lär dig några nya håruttryck och definitioner på vägen.

Hårfärg/pigment

Vi får vår naturliga hårfärg från pigmenten i hårsäckarna. De produceras i särskilda pigmentceller och färdas sedan genom mikroskopiska kanaler till vårt yttersta hudlager, där de ger vårt hår dess färg. Mörkhåriga personer har en högre koncentration av pigment i håret än blonda.

Kutikulan (fjällskikt)

Kutikulan utgör hårets yttersta skyddshölje och består av ett överlappande lager av keratinocyter (den dominerande celltypen i vår hud). Kutikulans tillstånd ger en fingervisning om hårets skick och hälsa. Idealiskt sett utgör keratinocyterna platta sköldar som ligger tätt sammanfogade runt hårstrået och skyddar det mot skadliga influenser utifrån. En intakt kutikula ger håret en len struktur som reflekterar ljus väl. En vacker lyster tyder alltså på att håret mår bra.

 Som kontrast kan nämnas att stressat och överarbetat hår (ofta till följd av färgning, blekning, permanent och/eller överdriven föntorkning) blir stripigt och strävt. Den skadade kutikulan släpper igenom skadliga kemikalier och partiklar till cortex, hårets kärna.

Resultatet blir att håret blir tråkigt, livlöst och poröst. Med noggrann omsorg och rätt produktval återfår kutikulan dock sin lena och skyddande struktur.

Hårets livscykel

Varje hårstrå går igenom en rad olika faser under sin livscykel. De flesta hårstrån (ca 8 av 10) befinner sig normalt under tillväxt (anagen fas)­. Under denna fas, som normalt varar mellan två och sju år, produceras nya hårceller och håret växer. Därefter följer en övergångsperiod (katagen fas) på 2-3 veckor. Här ställer hårsäcken om sig; hårstrået förlorar sin blodtillförsel och embryot till ett nytt hårstrå bildas i hårsäcken. Ca en procent av håret befinner sig i den katagena fasen. Slutligen följer en viloperiod (telogen fas) där det gamla hårstrået har slutat växa. Nere i hårsäcken tar det nya hårstrået form och tränger så småningom ut det gamla, med resultatet att detta faller av. Ca 10-20% av håret befinner sig i denna fas, som varar i 2-4 månader.

Mjäll

Mjäll är ett resultat av att hårbotten gör sig av med döda hudceller för tidigt och i överdrivet antal. Detta drabbar både personer med torr och fet hårbotten. Mjällproduktionen påverkas av en rad olika faktorer - till exempel, stress, dåliga matvanor, hormonförändringar eller dåliga hårvårdsvanor som överdriven fön-torkning och/eller aggressiva tvättrutiner. Mjäll behandlas med ett mjällschampo innehållande aktiva ingredienser som octopirox eller zinkpyrition.

Hårsäckar

En hårsäck är en försänkning i huden där hårstrået bildas och växer, inifrån och ut. Längst upp i hårsäckarna sitter talgkörtlar som förser håret och hårbotten med talg.

Grått hår

Grått hår

Rätt produkter ger fantastisk lyster åt grått hår

Tvärtom vad de flesta tror, är grått hår faktiskt inte grått utan en blandning av färglöst och pigmenterat hår. Håret blir vitt när pigmentcellernas melaninproduktion avtar. Processen styrs av genetiska faktorer och det är väldigt individuellt när den startar.

 

Hårväxt

Håret växer med 0,3-0,45 mm/dag, vilket motsvarar 1-1,2 cm/månad. Det är i stort sett omöjligt att påverka hårväxten utifrån. Som längst blir håret normalt 40-80 cm långt. 

Keratin

Keratin ger håret och naglarna deras struktur

Keratin är ett väldigt elastiskt protein som utgör huvudkomponenten i hår och naglar.

 

Hårets livslängd

Hårets livslängd är individuell och beror i första hand på ärftliga faktorer. Normal livslängd för ett hårstrå är 6-8 år, varefter det faller av och ett nytt växer ut. Omfattande håravfall kan ibland bero på att livslängden av någon anledning kortats ner till 3-4 år.

Håravfall

Att tappa 30-100 hårstrån om dagen är helt normalt. Dock kan en rad olika omständigheter leda till en högre grad av håravfall. 95% av håravfallet hos både män och kvinnor beror på ärftliga faktorer. Överdriven produktion av manligt hormon (androgener) kan minska blodtillförseln till hårsäckarna, med ökat håravfall som följd. 

Melanin

Hudpigmentet melanin återfinns även i hårets keratinfibrer. Det är koncentrationen av melanin som avgör hårfärgen. När man åldras avtar melaninproduktionen med resultatet att håret blir grått eller vitt. Det finns två olika slags melaninpigment: det större, brunsvarta eumelaninet och det betydligt mindre, rödgula pheomelaninet. Alla naturliga hårfärger består av blandningar av dessa två pigment.

Hårtyper

Våra arvsanlag avgör om vi får tjockt eller tunt hår. För européer anses hår med en diameter på 0,04-0,06 mm vara tunt, medan en vidd på 0,08-0,1 mm betraktas som tjockt. Som jämförelse kan nämnas att asiatiskt hår är betydligt grövre, med en medeldiameter på 0,08-0,12 mm. Typiskt europeiskt hår är svagt elliptiskt i genomskärning, medan asiatiskt hår är rundare och mer elastiskt.

Talg

Talgkörtlar existerar nästan över hela huden, inklusive hårbotten. Dessa producerar fett som skyddar håret och hårbotten från att bli uttorkade. Då och då kan talgproduktionen hamna i obalans på grund av genetiska faktorer, stress eller hormonförändringar. Detta kan resultera i antingen en fet eller en väldigt torr hårbotten. Bägge tillstånden kan innebära irritation med rodnader, klåda och mjäll som följd. 


Kluvna toppar

Vid allvarligare fall av kluvna toppar är saxen det enda som hjälper

Att långt hår som inte klippts på länge delar sig i topparna är väldigt vanligt. Detta kan bland annat orsakas av mekanisk påverkan, t ex kamning, borstning eller att topparna över tid nöts mot axlarna. Frekvent färgning, blekning, permanent eller överdriven användning av varma stylingredskap kan också leda till kluvna toppar. En creme eller kur, som reparerar kluvna toppar med ett tunt silikonlager kan, åtminstone tillfälligt, ge lystern tillbaka. I längden är dock ett besök hos frisören den enda effektiva lösningen. 

 

Styrka - hur starkt är håret?

Ett enda hårstrå kan bära åtminstone 100 g utan att brytas av. Det betyder att hårets samlade lyftkraft hos genomsnittspersonen ligger på åtminstone 10 ton!

Hårets uppbyggnad

Håret består till ca 80% av proteinet keratin. 10-15% är vatten och resterande 5-10% utgörs av pigment, mineraler och fett. Det yttersta lagret, kutikulan, bildar ett skyddshölje för hårstråets kärna, cortex, som utgör ca 80% av hårets totala massa. Behandlingar som blekning, färgning och permanent verkar direkt mot cortex

Volym

Hur många hårstrån man har hänger delvis ihop med hårfärgen. Blonda har flest strån, ca 150 000 st. Svarthåriga personer kommer på andra plats med ca 110 000 st, tätt följda av brunhåriga med 100 000. Rödhåriga har lägst antal hårstrån, ca 80 000 st.  

Upptäck: