Styling | Volym

Volym i hårbotten. Rakt - men inte platt!

Rakt och glänsande. Det är så vi vill att vårt hår ska se ut. Samtidigt kan håret nära hårbotten behöva mer studs och volym. Hur samordnar man dessa två önskemål? Med magi? Inte alls – du klarar det enkelt själv genom att följa våra fem ultimata tips för mer volym i håret nära hårbotten.

Så ger du håret rik volym

Så ger du ditt hår rik volym och en rak glänsande struktur.

”Ska jag blåsa det rakt?” Akta dig! Många frisörer ställer denna fråga först och fullföljer sedan löftet - för att inte säga hotet. Vissa frisörer går gladeligen all-in och rätar ut ditt hår, utan hänsyn till din huvudform eller hårets struktur. De tar slinga efter slinga av ditt hår och sträcker dem hårt runt en rund borste. Och javisst, ditt hår blir rakare än någonsin. Men det hänger även trist och platt, vilket de flesta kvinnor av naturliga skäl inte uppskattar. Denna teknik ger endast smickrande resultat på personer med tjockt, fylligt hår och en klassisk huvudform. Övriga bör i stället snarare stärka upp håret närmast hårbotten. 

Så här gör du:

Tips 1: Rätt mängd av stylingprodukten

Mousse och fönlotion eller andra stärkande produkter används för att bygga upp volym nära hårbotten. Viktigt: en moussemängd stor som en golfboll eller sex-sju tryck på flaskan med fönlotion räcker. Mer än så kan kleta till ditt hår. Stylingprodukterna fungerar bäst om du kammar in dem i håret från hårbotten och ut till öronlängd med hjälp av en kam eller fiskbensborste.

Tips 2: Kall luft är tricket

Använd inte bara din fön för att blåsa het luft genom ditt hår, utan använd även kall luft. Detta är viktigt för att ge din uppbyggda volym hållfasthet. Dra först en borste genom slingor av håret medan du fönar dem med varm luft. Rulla sedan upp dem runt borsten och ge dem en snabb omgång kall luft. Lämna borsten i håret några minuter. För hår som går till hakan eller längre bör du använda en borste med en diameter på åtminstone 6 cm. Med en tunnare borste blir resultatet nämligen lockar snarare än volym.

Tips 3: Bena håret olika

Håret vänjer sig vid många saker. Detta gäller i högsta grad en bena som aldrig flyttar sig. Hår har en tendens att falla särskilt platt på det ställe där du alltid har din bena. Variera benan ibland genom att ha den på andra sidan. Hårrötterna reser sig då igen och skapar mer volym nära din hårbotten. Följande trick fungerar strålande på längre hår: Använd en mjuk hårsnodd för att sätta upp ditt nytvättade och ännu fuktiga hår högt upp på huvudet. Släpp ut håret efter ett par timmar och njut av den fyllighet som nu ger ditt hår tydlig extravolym. 

Tips 4: Skapa illusioner

Tupering är en gammal beprövad metod för att skapa mer volym nära huvudet. Självklart vill du inte att håret ska likna ett skatbo. För att undvika detta: börja inte med att tupera översta hårlagret vilt. Det blir mycket bättre om du i stället börjar med att sätta upp det översta hårlagret högt upp på huvudet. Med detta ur vägen kan du nu försiktigt tupera det underliggande håret en aning med en fintandad kam. Kamma sedan ut det översta hårlagret igen och håll det på plats med en liten mängd hårspray, som även döljer ditt lilla trick.

Tips 5: Bevara resultatet av din styling

Hårspray eller lack ger den perfekta sista touchen till den frisyr du byggt upp. Men tänk inte ens tanken att hålla sprayflaskan över huvudet och fördela sprayen som en hjälm utanpå håret. Detta tynger dessutom ofta ner tunt och fint hår. Du får mycket bättre resultat genom att lyfta översta hårlagret i slingor och spraya dessa från sidan, i riktning mot hårrötterna.

Upptäck: