Vad är balayage?

Färgtekniken som många efterfrågar trollar fram en skräddarsydd wow-faktor för ditt hår -  och det ser fantastiskt naturligt ut! Lär dig allt om balayage: Hur det funkar, vad som skiljer från ombré look, om det även är snyggt på kort hår... Även: brunt, blont, rött eller svart –vem passar i den här färgtekniken?

 

Vad är balayage?

Vad är balayage?

När hår blir en kanvas: franska frisörer behärskar sedan länge den här färgtekniken där håret ”målas” på fri hand med en pensel. Här har balayage, uttalas: balejasch(e) [balɛjaʒ], bara blivit populärt på senare tid. Ordet kommer från det franska verbet balayer som betyder måla och det kommer från att man skapar skiftningar eller slingor i håret.

Istället för att dela upp håret i individuella sektioner enligt den vanliga slingmetoden (folietekniken), färga dem från hårfästet och ut till topparna och vika folie kring varje slinga, så håller man hårslingorna löst med ena handen och målar med färg i en svepande rörelse. Det gör det möjligt att skapa färgblandningar med olika färgskiftningar, vilket ger en levande look. Hårfästet lämnas i stort orört med balayage: Färg appliceras på längderna och topparna, och särskilt de partier som ramar in ansiktet. Man får fantastiska effekter på det här sättet och konturer betonas. Skiftningarna mellan de färgade partierna blir mjuka vilket gör att resultatet blir mycket naturligt – och anpassas alltid efter individen.


Svaga till tydliga kontraster i håret skapas genom att selektivt applicera eller måla på färgen (färgerna), och synligt öka eller minska volymen enligt önskemål eller hårtyp. Att även samspelet mellan ljusa och mörka nyanser ger en smickrande kontureffekt skall inte förglömmas. Så trenden där man markerar ansiktsdrag genom målmedveten applicering av makeup fungerar även på hår! De delar som man vill understryka, som kindben, accentueras med ljusare färg på det partiet. Å andra sidan kan man skickligt använda hårets mörkare partier för att smalna av. Ansiktet kan effektivt modelleras, kontureras och fulländas genom målmedveten applikation av slingor.

Vad är skillnaden mot ombré?

Ombrétekniken (kallas även dip dye) är en färggradient: Mörkare hårbotten eller toppar, beroende på var färgskiftningen börjar, och ljusare toppar. I det ljusa håret som börjar vid hårbotten och går över i en mörkare nyans – oftast hälften, hälften – kallas detta two-tone. Till skillnad från balayage, så arbetar den ledande ombré-trenden och two-tone stilen inte med individuella slingor. Färgningen börjar vid öronhöjd eller lägre och täcker topparna helt och hållet. Det här ger en slående effekt. Medan de två färgerna är tydligt markerade med ombré och two-tone, skapar highlights och lowlights i olika nyanser i balayage ett övergripande konstverk som ser naturligt ut.

one dam image
En varm Ombré till vänster och kallare Balayage till höger.

Vilken hårlängd fungerar bra med Balayage?

null

Från en flikig pixie till en rak bob eller lockig, flytande man - i princip fungerar balayage-metoden med alla frisyrer. Detta beror på att freestyle-tekniken gör att färgaccenter kan anpassas individuellt till frisyren och strukturen. Den mest imponerande effekten uppnås dock i XL-hår. Varför? Ju längre håret är (rekommendation: åtminstone axellängden), desto mer kreativt kan sträckorna placeras. Dessutom gör rörelsen i långt, öppet hår - speciellt med mjuka lockar - det förfinade samspelet mellan färgerna ännu livligare.

Vilka hårfärger används?

null

Det här är det bästa med balayage: Alla färger! Vare sig du vill ha fräscha upp din naturliga hårfärg eller försöka en helt ny färgblandning – med balayage, blir resultatet garanterat en hit. Vad sägs om gyllene blonda highlights in chokladbrunt hår? Eller förföriska accenter i Bordeaux i kolsvart hår? Med balayage-tekniken är alla kombinationer möjliga.