Hårvård | Tunt hår

Första hjälpen för tunt hår

Önskar du att du hade en tjockt och kraftfullt hårsvall? Upp med hakan! Du kan göra ett stort intryck även med tunt och fint hår. Klippning, skötsel och styling – med våra tricks vet du snart hur du ska göra för att ge mer kraft till ditt hår. Vi berättar till exempel hur du stärker tunt hår och fuskar med volymen när du stylar håret.

 

Tunt och fint hår kanske inte ser mycket ut, men antalet hårstrån är faktiskt många fler. Eftersom hårstråna har en liten omkrets verkar håret överlag vara tunnare och med mindre volym. Normalt är diametern på ett hårstrå 0.05 till 0.07 millimeter, medan tunt och fint hår inte har mer än 0.04 millimeter diameter. Det gör skillnad på det stora hela. Förresten så är tjockleken på vårt hår förutbestämd redan vi födseln och alltså något som Moder Jord bestämmer över. Men även om vi får leva med det som vi tilldelats så kan vi göra så gott vi kan med hjälp av lite tips och tricks.

Många fördelar! Visste du det här om tunt och fint hår?

 

Tunt och fint hår...

...torkar snabbare

...är naturligt mera följsamt

...är lättare att sköta än du kanske tror

...är lätt och därför skönt att bära

...passar perfekt för korta frisyrer (inget “hjälmhår”)

...behövs inte tämjas lite extra innan styling (som t ex flätor)

Visst låter det bra? Och göra det där lilla extra med frisyren när du känner för det är inte alls svår heller. Här är våra bästa tricks för att stärka håret:

 

Första hjälpen för tunt och fint hår: Klippningen

Just nu är trubbig klippning en ledande trend och den passar perfekt för tunt och fint hår. Håret klipps rakt och trubbigt till en längt. Det gör att de lätt avsmalnande topparna upplevs som tjockare och håret ser över lag tjockare ut. Satsa på halvlångt. En halvlång klippning är inte bara supermodernt, det ger även extra studs till håret eftersom håret inte ”tappar volym” när det inte väger så mycket.

Du kan även ha etappklippt hår för extra volym. Individuella partier under det övre håret klipps med en särskild klippteknik. De kortare håren stödjer ditt hår och gör att det överlag ser ut att ha mer volym.
När du ändå är hos frisören, varför inte prova en ny hårfärg? Med hjälp av särskilda hårfärgningstekniker kan man trolla fram ett tjockare hår. Med balayage-tekniken så borstas mörka och ljusa färgaccenter över håret på fri hand. Att selektivt lägga till kontraster på det här viset ger extra djup vilket gör att håret ser tjockare och fylligare ut.
Men om du vill att ditt hår ska få en helt ny färgnyans så är det smartast att tona håret. Eftersom färgpigmenten fastnar på utsidan av hårstrået så blir faktiskt håret tjockare av färglagret.

 

Första hjälpen för tunt och fint hår: Vård

Desto mer desto bättre? Fel: Tunt och fint hår behöver inte mer vård, bara rätt vård, för att stärkas. För att hålla håret lätt istället för livlöst är det bättre att välja rengörings- och vårdande produkter som snabbt löses upp i vatten och är därför lätta att tvätta ur. Det finns även särskilda produkter som lämpar sig för tunt och fint hår eftersom de både stärker och ger volym till håret. Polymererna, som produkterna innehåller, lägger sig kring varje enskilt hårstrå och kan därför artificiellt göra hårstråna tjockare. Schampo med kollagen är också ett bra val. De gör att ditt hår blir tjockare vid hårbotten.

Första hjälpen för tunt och fint hår: Styling

Hårmousse är din bästa vän när du ska styla ditt hår. Du får fantastiska resultat och volym som inte tynger ner ditt hår. Din styling håller dessutom längre. Massera in lite mousse i handdukstorrt hår och föna det med en rund borste. För ett ännu snabbare resultat, tupera håret på hjässan (kamma mot hårets växtriktning) för mer volym – ett perfekt stöd för en håruppsättning eller en hästsvans. Eller använd volympulver vid hårfästet och du kan genast se att ditt hår får mer volym!

Använd din hårfön för att boosta hårvolymen: istället för att föna håret uppochner är det bättre att luta ditt huvud till sidan och blåsa varm luft mot hårfästet. Det ger mer fyllighet som håller längre. Ändra var du lägger din bena lite då och då för att få variation. Det rätar upp hårrötterna som annars brukar bli lite platta efter ett tag.

Upptäck: Tunt hår Skydda