Hårvård | Torrt hår

Leave in-kurer – snabba mirakel för håret

Är du en sådan person som ofta försover sig och måste lämna huset i en enda röra? Då hinner du förmodligen inte lägga ner mycket tid på ditt hår. En snabb leave in-kur på stående fot är räddningen! Det bästa med denna typ av balsam är att effekten sitter i hela dagen; den reparerar ditt trötta hår och ger det en fräsch, smidig och glänsande look. Väv därför gärna in en leave in-kur i dina rutiner. 

Leave in-behandlingar kan ersätta eller komplettera olika typer av balsam. Om ditt hår är torrt kan du med fördel använda produkterna mellan tvättarna. Rätt använd hjälper en leave in-kur dig att tämja ett torrt och besvärligt hår.

Arbeta in kuren med en handduk eller spraya in den direkt efter schamponering. Kom ihåg att inte ta för mycket även om leave in-kuren kan verka lätt till konsistensen. Beroende på hur långt hår du har brukar det räcka med ett eller två tryck på pumpen, eller tio till femton tryck på sprayflaskan. Styla din frisyr som vanligt efter applicering. 

Smidig leave in-behandling

Om du har fett hår eller en fet hårbotten som inte ens tål de mildaste balsam, kan en leave in-kur vara en smidig hjälp för dig till hårvård. Tvätta håret först och rikta sedan behandlingen mot den del av håret som du annars balsamerar - vanligtvis topparna. Leave in-behandlingar fungerar även bra för tunt och fint hår. Om du vill ge mer studs till ett platt och tunt hår kan du välja leave in-kurer med kollagen, en typ av fiberprotein. Behandlingen kan även användas direkt på hårrötterna, som ofta behöver lite extra studs och volym.

Leave in: Ibland är det mängden som räknas

En leave in-behandling passar perfekt när ditt hår är i behov av extra kärlek. En kur med sheasmör, kokosextrakt eller arganolja är ett bra val till exempel när ditt hår är torrt eller överarbetat. Vissa produkter innehåller även ämnen som påminner om hårets egna byggstenar (keratin), strukturförbättrande proteiner och återfuktande glycerol. Dessa produkter passar utmärkt till skadat och överarbetat hår. För ytterligare balsameffekt kan du gärna komplettera leave in-kuren med balsamschampo eller vanligt balsam. Och glöm inte bort att lägga en hårmask en gång i veckan för ett extra vackert hår!

Ge ditt färgade hår extra lyster med leave in

Använd leave in-produkter med enzymrik aprikoskärnolja, skyddande pantenol eller hårväxtstimulerande keratin om du vill ge mer glans till ditt färgade hår. Dessa specialingredienser tillför extra glöd till alla hårtyper och färger. För dig med blont hår finns leave in-produkter med särskilda färgpigment. Om ditt färgade hår är skadat, bör du först använda balsam och sedan behandla med en leave in-kur direkt efter schampo. Detta gäller i synnerhet om du bleker ditt hår ofta. Om du färgar håret mer sällan räcker det med en leave in-kur.