Hårvård | Stressat hår

Nödhjälp för skadat hår

Ditt hår kan ta en hel del stryk utan att klaga. Till exempel frekvent schamponering, färgning, fön-torkning och plattning. Det finns dock alltid en gräns för hur mycket håret klarar och vi tvingas ibland acceptera att vårt hår inte är oförstörbart. Vid det laget brukar en lång tids små hårvårdssynder, samverka för att till slut göra håret till ett torrt och livlöst kaos med kluvna toppar. När detta händer, tackar vi vår lyckliga stjärna för att det finns smarta produkter för skadat hår. Med hjälp av dessa, reparerar du snabbt skadorna och återställer hårets forna glans. 

Håret består huvudsakligen av sega, tvinnade, kedjor av peptider som utgör hårets kraftiga keratinstomme. I friskt hår, är denna stomme stark och jämn. I skadat hår däremot, uppträder alla möjliga slags ojämnheter i keratinstrukturerna. Dessa ojämnheter kan ha en lång rad olika förklaringar. Till exempel felaktig skötsel, överdriven föntorkning på hög värme, varma stylingsredskap, eller upprepad blekning. Förr eller senare blir effekterna av den oömma behandlingen alltför tydlig. Till skillnad från hårets naturliga, silkeslena tillstånd, påminner skadat hår mest om hö. Det saknar all lyster och har en tendens att gå av eller dela sig – särskilt i topparna. När detta hänt, behöver du reparera det skadade keratinlagret. Som tur är, är detta möjligt. Oavsett din hårtyp, kan du hitta en rad olika produkter för att laga ditt hår och ge det glansen tillbaka.

Ovärderliga oljor för skadat hår

Skadat hår är ofta även torrt. Speciellt om det är lockigt eller krusigt. Frekvent blekning eller slingning, torkar också ut håret och skadar kutikulan, hårets skyddshölje. Växtoljor är ovärderliga för att ge torrt, risigt hår, dess naturliga glans tillbaka. Alla plantoljor fungerar för detta syfte, men argan- och solrosolja är särskilt effektiva. Detta tack vare den rika förekomsten av omättade fettsyror, som påminner om lipiderna (fettet) som talgkörtlarna i hårsäckarna producerar. Det gör att det skadade håret känner igen dessa fettsyror, som likvärdiga med det fett som finns naturligt i håret och kan använda dem i reparationsprocessen. Skadat hår är även väldigt förtjust i sheasmör (även kallat karité) som utvinns ur nötterna från det afrikanska sheaträdet och är rikt på E-vitamin och karoten. En hög koncentration av en lång rad nyttiga ämnen, bidrar till sheasmörets popularitet inom hår- och hudvård. De aktiva ämnena i sheasmöret absorberas av kutikulan, där de skyddar håret mot ytterligare skador.

Moder naturs byggstenar för skadat hår

Ditt hår kan vara skadat trots att det fortfarande är lent och mjukt. I dessa fall är en vätska med keratin den perfekta kuren. Keratinet söker sig till de skadade strukturerna i håret och passar som handen i handsken. Mer lyster är ett omedelbart resultat när keratinet fyller igen sprickor och ger håret dess ursprungliga struktur tillbaka. Det finns nu nya produkter på marknaden, med tre gånger högre keratinkoncentration än de gamla, vilket gör dem till rena drömmen för skadat hår och håravfall.

Varsam styling för skadat hår

Du kan göra mycket för ditt skadade hår även när du stylar det. Vissa mousser och sprayer har tagits fram för att klä in håret i ett skyddshölje. Bland andra ingredienser innehåller de glycerol och ricinolja, som är väldigt välgörande för torrt och skadat hår. Massor av vitaminer och värdefulla fettsyror hjälper också dessa stylingprodukter att ge trist, risigt hår, dess hälsa och lyster tillbaka. Naturligtvis behöver ditt skadade hår öm vård och en varsam hand. I stället för att tvätta det dagligen, kan du använda torrschampo mellan tvättarna. Tvätta håret i ljummet vatten i stället för hett. Tänk på att nytvättat hår är extra känsligt och använd endast en bredtandad kam när håret är vått. Och sist men inte minst: Ta det lugnt med värmen när du stylar håret och använd värmeskyddande produkter. Låt håret självtorka så ofta du kan, och använd plattångar och joniserande hårfönar med värmereglage.