Hårvård | Stressat hår

Första hjälpen för skadat hår

Har ditt hår blivit poröst och glanslöst med kluvna toppar? Vi har goda nyheter: att klippa av det är antagligen inte nödvändigt. Vi lär dig i stället hur du med rätt skötsel och skonsam styling ger ditt hår dess lyster och volym tillbaka.

Skadat hår tyder ofta på små, kontinuerliga hårvårdssynder, som över tid sliter på håret. Det kan till exempel handla om vårdslös användning av styling-redskap som hårda borstar, hårfönar, platt- och locktänger, eller kemiska behandlingar som färgning, blekning eller permanent. Även om stress och dåliga matvanor kan bidra till problemet, är faktiskt dåliga hårvårdsvanor ofta den enda boven i dramat. Ditt en gång så livfulla hår blir uttorkat, poröst och stripigt - och de kluvna topparna letar sig in.

På med silkesvantarna för ditt skadade hår

När ditt hår blivit skadat, gäller det att skydda det mot allt som kan förvärra tillståndet och resultera i håravfall. Behandla det med samma ömma omsorg, som om det vore ett sjukt barn. Använd ett särskilt schampo för skadat hår, som du masserar in mjukt efter att ha blött ner håret ordentligt. Undvik överdrivet gnuggande, då detta bara gör håret svårare att reda ut. Skölj noggrant ur allt schampo och använd hårbalsam, eller en kur för skadat hår, efter varje schamponering. Ett bra balsam gör särskild nytta på de ställen där dina toppar delat sig som mest. Låt det verka en liten stund innan du sköljer ur det noggrant.

Proteiner och näring för skadat hår

Ingredienser i vissa schampon och hårvårdsprodukter kan rädda både ditt skadade hår och den där speciella kvällen när du vill vara extra fin. Fuktgivande ämnen som aloe vera, panthenol, glycerol och silkesprotein är rena drömmen för slitet hår. Växtoljor och proteiner gör underverk för att reparera håret och ge det lystern tillbaka. Aktiva ämnen som makademianötolja, arganolja eller sheasmör förser varje hårstrå med ett tunt skyddshölje. Hårets ytskikt får en chans att läka och håret ser genast friskare och mer glänsande ut. 

Styla skadat hår försiktigt

Ditt hår sväller vid schamponering, vilket gör nytvättat hår extra känsligt. Undvik att gnugga håret torrt - låt det i stället självtorka inlindat i en handduk. Ett skonsamt sätt att kamma dig på, är att reda ut ditt fuktiga hår med en bredtandad kam, medan du med andra handen håller fast i håret vid rötterna. Om du inte har tid att låta ditt hår självtorka, föna på full effekt – men aldrig varmare än mediuminställningen på din hårtork. Detta begränsar hårfönens medverkan till ytterligare slitage genom att minimera tiden och temperaturen. Undvik även varma styling-redskap som locktång, plattång och värmerullar medan ditt hår återhämtar sig. Och tänk på att kemiska behandlingar, till exempel blekning, färgning och permanent, förvärrar tillståndet för redan skadat hår. Under en period kan det därför vara värt att tona håret till önskad nyans, i stället för att färga det. 

Slut med kluvna toppar

En creme som behandlar och försluter kluvna toppar, är det självklara valet om ditt problem är begränsat till just detta. Silikonoljan i dessa cremer motverkar stripigheten genom att reparera de kluvna topparna – åtminstone tillfälligt. Arbeta in några få droppar av cremen i ditt handdukstorkade hår och låt det sedan torka som vanligt. Att linda de kluvna topparna runt en rund borste, medan du fön-torkar dem, hjälper också mot den stripiga looken. Om inget fungerar och dina toppar fortsätter att dela sig - gå till din frisör och toppa håret med en centimeter. Resultatet är ögonblickligt: Utan kluvna toppar kommer ditt hår genast att se både friskare och tjockare ut!