Hårvård | Skydda

Ordlista för hårvård: Vad är bra för håret?

På flaskans etikett listas ingredienserna i de olika schampo-, balsam- och stylingprodukterna. Så vad gör dessa ingredienser för ditt hår? Vår ordlista hjälper dig ta reda på vad de olika ingredienserna har för verkan på ditt hår. 

Du har antagligen sett namnen många gånger: Aloe vera eller oljor och ceramider från macadamianötter. Men vad är hemligheten bakom dessa vårdande ingredienser? Vilken effekt har koenzymet Q10? Var kommer sheasmöret ifrån? Varför finns det zink i så många mjällschampon?
 
Nuförtiden använder kosmetikatillverkarna ett brett spektrum av ingredienser som är anpassade för att optimera hårets volym och lyster. Nya ämnen tillkommer ständigt för att bättra på hårets hälsa. Därför kommer vi också i fortsättningen uppdatera vårt lilla kompendium om hårvårdsingredienser. Följande information har vi samlat in hittills:

Aloe vera (Aloe barbadensis)

Aloe vera

Aloe vera används inte bara i olika hårvårdsprodukter. Aloe vera-juice är också en populär dryck.

Växtextraktet är rikt på vitaminer, mineraler och aminosyror som återfuktar och lenar hårbotten.

 

Aprikoskärnolja (Prunus armeniacal)

Oljan innehåller många värdefulla omättade fettsyror. Den används för vård av torrt och extremt stressat hår. Oljan förbättrar även strukturen i lockigt och ostyrigt hår. 

Ceramid (Ceramide)

Ceramid är ett fettliknande ämne som slätar över ojämnheter i det yttre fjällskiktet. Ämnet tillsätts i schampo eller sköljmedel för att reparera skadat hår. 

Ginseng (Panax Ginseng)

Ginsengextrakt stärker håret genom att förebygga sönderfall och kluvna toppar.   

Glycerol (även glycerin)

Glycerol är en mycket effektiv fuktgivande ingrediens. Den används för att återfukta torrt hår och motverkar dessutom statisk elektricitet. 

Jojobaolja (Buxus chinensis / Simondsia chinensis)

Jojobaoljan kommer från en vaxväxt och är särskilt mild mot huden. Håret blir både smidigt och lättkammat. Oljan är fördelaktig eftersom den inte lämnar efter sig någon tung oljig hinna på håret. Den gör dessutom underverk mot kluvna toppar.

Karnitin

Ämnets effekter påminner till stor del om vitaminernas; det stärker tunt hår och skyddar mot håravfall. 

Keratin

Proteinet keratin är hårets viktigaste byggsten. Ofta kan skador på fjällskiktet leda till keratinbrist och i värsta fall kan håret gå av. Keratinberikade hårvårdsprodukter hjälper därför till att släta över ojämnheter i barklagret. 

Koenzym Q 10 (Ubiquinone)

Ett autologt (kroppseget) enzym som stimulerar produktionen av keratin (se ovan). Ämnet används som aktiv ingrediens i schampo för att stärka barklagret, öka glansen och göra håret mer lättkammat. 

Koffein

Koffein ökar aktiviteten i hårrötterna och främjar tillväxten. Ämnet används främst i hårprodukter mot håravfall. 

Kollagen

Kollagen är ett protein som finns både i huden och i håret. Ämnet finns i många schampon och hårvårdsprodukter och verkar genom att täcka hårstråna med en mycket tunn skyddshinna. 

Macadamianötolja (Macadamia ternifolia)

Macadamianötoljan är väldigt näringsrik och innehåller många naturliga lipider. Oljan är särskilt lämpad för att vårda sprött och skadat hår. 

Mandelolja (Prunus amygdalus dulcis)

En relativt mild olja som intensivvårdar stressat och tunt hår. Mandeloljan är fördelaktig eftersom den inte tynger ner ditt hår. 

Olivolja (Olea europea)

Olivolja innehåller linolsyra av toppkvalitet - håret blir både smidigt och glänsande. Linolsyran är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. 

Pantenol

Pantenol är en fuktbindande och lugnande substans som återfuktar ditt hår. Den får också håret att se friskare ut. 

Silkesproteiner

Silkesproteiner gör håret glänsande.

Sesamolja (Sesamum indicum)

Sesamolja innehåller en hög grad av linolsyra och har därför en antiinflammatorisk effekt, vilket gör den idealisk för tunt hår och irriterade hårbottnar. 

Silikon

Silikoner är syntetiska substanser som verkar genom att bilda en skyddande hinna runt håret. Barklagret blir smidigare, lystern ökar och håret blir mer lättkammat. Silikon kan även tillfälligt reparera kluvna hårtoppar. 

Sheasmör (Butyrospermum parkii)

Denna högkvalitativa olja utvinns ur nötter från det afrikanska sheaträdet och är rik på E-vitamin och karoten. Sheasmör kan göra ostyrigt och skadat hår slätt, silkeslent och glänsande. 

Veteprotein

Veteprotein är rikt på omättade fettsyror och gör håret mer glänsande och lättskött samtidigt som det stärker skadat hår. 

Vildrosolja (Rosa canina)

 vildrosolja

Linolsyra och A-vitamin är bara två av alla de värdefulla ingredienser som finns i vildrosolja

Oljan är rik på omättade fettsyror och vitaminer, vilket ger glans och balsameffekt åt torrt och lockigt hår.

 

Zinkpyrition

Inom medicin används zinkpyrition mot både psoriasis och eksem. I schampo används ämnet för att förebygga mjäll. 

Upptäck: