Hårvård | Skydda

Med UV-skydd kan du låta solen skina i ditt hår

Naturligtvis vet du att hudvård och UV-skydd hör ihop på samma sätt som sommaren går hand i hand med glada dagar på stranden. Många glömmer dock att skydda håret - trots att det precis som huden behöver både UV-skydd och extra kärlek när det utsätts för intensivt solljus. Läs mer om hur du får till ditt drömhår i solen. 

Solskydd för ditt hår

Gassa i solen – en stor solhatt hjälper dig hålla håret i trim.

Trots att håret inte blir solbränt är det ändå känsligt för sol, vind, saltvatten och klorerat poolvatten och det er viktig med hårvård. Elementen sliter på ditt hårs annars så släta fjällskikt. Konsekvensen blir ett torrare, burrigare, sprödare och på gränsen till risigt hår. Dessutom bleks hårets färgpigment. Som tur är går det att undvika: använd våra produkter med UV-skyddande formula och låt ditt hår skina ikapp med solens strålar.

Hatt som solskydd

Undvik alltid att utsätta ditt hår för intensivt UV-ljus. Speciellt runt middagstid mellan 11-15. Hattar, huvor, kepsar och bandanas fungerar lika bra som UV-skydd. Om du inte är förtjust i huvudbonader går det även bra att använda hårspray med UV-skyddande effekt. Både hatt och hårspray skyddar mot strålar av typen UV-A och UV-B, förhindrar blekning av håret och har dessutom en fuktbevarande effekt. Se till att skydda håret med UV-skyddande formula redan innan du lämnar hemmet. Vänta inte till efter ankomsten till stranden, parken eller tennisbanan. 

Dyk och simma utan otrevliga överraskningar

Havs- eller poolvatten kan vara tufft mot ditt hår. De saltkristaller som blir kvar efter ett dopp i havet ökar slitaget på håret genom att fokusera solens strålar, ungefär som ett par glasögon. Kom därför ihåg att alltid skölja håret med sötvatten efter att du badat i havet. Ca en flaska vatten (utan kolsyra) är tillräckligt. Poolvatten utgör också olika risker för ditt hår. Desinfektionsmedel som klorin och koppar kan i värsta fall missfärga blont eller grått hår till grönt. Här kommer en snabbkur: Lös upp tre medelstora Magnecyl eller Treo i en liter vatten och blöt ditt hår i lösningen i ca en timme. Skölj sedan med kranvatten. Du kan även täcka den gröna nyansen med ett tonande schampo. Det gör du lättast med en rödaktig eller gyllene nyans. 

Undvik solblekt hår

Solen bleker ditt hår oavsett om du har din naturliga hårfärg eller har färgat det. Tack vare våra hårvårdsserier med inbyggt UV-filter kan du skydda färgpigmenten i ditt hår. Förutom lämpliga schampon finns även balsam, masker och hårspray som skyddar ditt hår mot solens skadliga effekter. Våra hårbalsam har många goda egenskaper. Proteiner och vitaminer vårdar dina fylliga färger, medan antioxidanter och ljusfilter skyddar hårpigmenten mot solens blekande effekt. 

Vårda håret efter att du solat

Ta hand om ditt hår när du duschar efter en lång dag i solen. Ett särskilt after sun-schampo och extra skonsamt balsam återfuktar ditt hår efter en hel dag utomhus. De innehåller dessutom naturliga oljor för att du ska få ett ännu starkare och smidigare hår. Om du har långt hår med kluvna toppar, kan du reparera dessa tillfälligt med ett vårdande hårspray som får ditt hår att se både friskare och starkare ut. För att förhindra att topparna klyvs ännu mer och för att ge håret mer studs, bör du som vistats länge i solen dock överväga att klippa topparna med cirka en centimeter.

Naturens eget skydd (vindruvor, frukt och grönt)

(Följande påståenden är ännu ej fullt ut vetenskapligt dokumenterade)

Under sommarmånaderna bör din mat innehålla extra mycket C- och E-vitamin samt betakaroten. Antioxidanterna i maten hjälper till att neutralisera fria radikaler. Dessa ökar i antal i starkt solljus och riskerar att skada eller förstöra kroppens celler. Frukt, bär och grönsaker (t ex aprikos, bär, vindruvor, broccoli och spenat) är särskilt rika på antioxidanter. 

UV-skydd för ditt hår – sex snabba tips!