Hårvård | Mjäll

Bli av med mjäll

Vita flingor av mjäll på svarta kläder är irriterande. Vår hårexpert Dr. Edo Hoting förklarar hur du snabbt kommer till rätta med problemet.

Först av allt: Skäms inte om du har mjäll. Hälften av alla människor drabbas av mjäll någon gång i livet. Faktum är att mjällbildning är en normal och hälsosam process. Vår hud föryngrar sig och under processen dör gamla celler, efter en livscykel på ungefär 28 dagar, och lämnar plats åt nya. Eftersom cellerna är för små för att kunna ses med blotta ögat är vi vanligtvis inte medvetna om den här processen.

Schamponering av håret tar hand om de döda cellerna. Cellerna blir bara synliga när hårbotten producerar ett överskott av hornceller. Det här behöver inte nödvändigtvis ha något med torr hårbotten att göra – även personer med fett hår kan lida av mjäll. Vår hårexpert Dr. Edo Hoting uppdaterar dig här med det senaste inom mjällforskningen.

Schwarzkopf: Alla människor får mjäll på grund av att hårbotten konstant föryngrar sig. Så varför syns det bara hos vissa?

Dr. Hoting: I hårbotten hos alla människor finns en viss sorts jästliknande svamp (Pityrosporon ovale). Har du mer av jästsvampen än normalt irriteras hårbotten av den ökade ansamlingen av döda celler, vilket resulterar i ökad mjällproduktion. Tillväxten av mjäll beror även på individuella faktorer, ålder och klimat. Till exempel ökar produktionen av mjäll vid för lite exponering för solljus - särskilt UV-strålning - under vintern. Även våra hårvårdsvanor spelar roll. Bland annat ökar förekomsten av mjäll om håret inte tvättas tillräckligt ofta.

SK: När ska jag uppsöka en dermatolog för råd om mitt mjäll?

DH: När produktionen av mjäll åtföljs av kliande och irriterad hud kan hårbotten vara inflammerad. Vissa hudsjukdomar, till exempel eksem eller psoriasis, kan orsaka ökad mjällproduktion. I sådana fall bör du söka råd hos en dermatolog.

SK: Är mjäll och kliande hårbotten samma sak?

DH: Nej det är de inte. Måttlig mjällproduktion förekommer alltid utan andra symptom. Endast en hög grad av mjällbildning kan leda till irriterad hud.

SK: Kan frekvent schamponering eller hårt, kalkhaltigt vatten främja mjällbildning?

DH: Klimatet och andra miljöförutsättningar kan påverka tillväxten av mjäll. Torr, varm luft och för lite solljus under vintern främjar mjällbildning. Överdriven föntorkning vid hög värme kan också göra dig torr i hårbotten och leda till tydligt framträdande mjäll. Varken vattenkvalitén eller kalkhalten har någon betydelse. I motsats till tvål gör moderna schampon rent och får håret att återhämta sig väldigt bra i samband med kalkhaltigt vatten. Mjällbildning utan vidare besvär är inte en sjukdom och kan behandlas långsiktigt med hjälp av passande, kosmetiska rutiner och mjällschampo.

SK: Kan någon med fet hårbotten ändå ha mjäll?

DH: Ja, det är möjligt. I kombination med en väldigt aktiv sköldkörtel får talg mjällcellerna att hänga fast i varandra, men de finns fortfarande där.

SK: Är det nödvändigt att fortsätta använda mjällschampo om man haft problem med mjäll?

DH: Nej, med rätt vård är mjället färdigbehandlat för den gången. Det är inte nödvändigt att byta till mjällschampo för resten av livet. När man upptäckt mjäll kan det behandlas tillförlitligt med väldigt effektiva mjällschampon. Flera aktiva ämnen mot mjäll finns tillgängliga. Till exempel zink och pyrithione  bekämpar svamp i hårbotten och minskar överdriven mjällbildning i processen.

SK: Sliter mjällschampo på håret?

DH: Nej, det finns ingen anledning att vara bekymrad över att använda mjällschampo regelbundet. Det är okej att lämna mjällschampot i hårbotten lite längre (ungefär två minuter). Det ger de aktiva ingredienserna mer tid att verka. Jag rekommenderar också frekvent schamponering för att få bort allt löst mjäll. Hair tonic kompletterar användandet av mjällschampo och optimerar resultaten. Leave-in hair tonic är också väldigt effektivt för att bekämpa mjäll.

Vad du kan göra åt mjäll:

  • Undvik att irritera hårbotten. Tvätta inte håret med för varmt vatten, torka inte för hårt med handduken, använd inte för hårda borstar eller hårfön på för hög värme.
  • När du har upptäckt mjäll, undvik färgning, permanent och användning av plattång.
  • Om ditt hår är torrt och skadat kan mjällschampo torka ut det ytterligare. Använd hårbalsam eller en återfuktande kur efter varje schamponering
  • Ohälsosamma matvanor och/eller stress leder inte i sig själv till mjäll, men det kan förvärra tillståndet betydligt.

 

Upptäck: Torrt Skydda Mjäll