Hårvård | Fett hår

Aldrig mer fet hårbotten

En fet hårbotten förvandlar snabbt nytvättat hår till en sorgligt slokande historia. Som om detta inte vore nog, känns en fet hårbotten dessutom ofta obekväm. Men ryck upp dig! Det finns massor av hjälp att få för ditt solkiga hår.

Ofta tar det två, tre dagar innan håret börjar kännas och se flottigt ut, men för vissa går det på mindre än en dag. Kunskapen om de processer som pågår i din hårbotten, hjälper dig förstå varför ditt hår snabbt blir fett och oljigt. I varje hårsäck sitter talgkörtlar precis intill det växande hårstrået och förser detta med talg som genom sin blandning av fett och andra nyttiga komponenter, skyddar håret och ger det dess lyster. För mycket av det goda, i det här fallet talget, kan dock leda till mindre önskvärda resultat – till exempel fett och oljigt hår.

Vad beror ökad talgproduktion på?

Det finns många möjliga förklaringar till överdriven talgproduktion och därmed en oljig hårbotten. Du kan ha genetiska anlag för att producera mycket talg. Även faser med ökad hormonproduktion, till exempel pubertet eller graviditet, påverkar talgkörtlarnas aktivitet. Detsamma gäller alla tillstånd som påverkar vårt humör och allmänna välbefinnande. Vissa mediciner och hormonpreparat leder också till en tydlig ökning av talgproduktionen - och därmed en fet hårbotten och flottigt hår.

Rätt vård för en flottig hårbotten

En framgångsrik kur mot flottigt hår, börjar med väl avvägda tvättrutiner. Regelbunden och genomtänkt hårvård förbättrar tillståndet för flottigt hår och en fet hårbotten betydligt. Välj ett milt schampo, eller ett schampo för fett hår. Tensiderna (de ytaktiva ingredienserna i tvål, schampo osv) binder sig till fettet och vaxet i talget, som sedan enkelt kan sköljas bort med vatten. Ett bra örtschampo kan också vara en stor hjälp mot överdriven talgproduktion. Rosmarin, salvia, kamomill och nässlor är alla sedan länge välkända för deras verkan mot oljigt hår. Mindre känt är att även åkerfräken och hästkastanjer kan dämpa talgproduktionen och lugna din hårbotten. Leta efter leave-in-kurer som innehåller dessa ingredienser. Ett leave-in balsam är snabbt och enkelt att använda och ger effektivt resultat utan att tynga ner håret.

Fet hårbotten och styling

Det finns ingen anledning att hålla dig ifrån stylingprodukter om du har ett naturligt fett hår. Till exempel innehåller mousse alkohol, som gör det särskilt passande för feta hårtyper.

Det avfettar håret en smula och förser det med ett tunt skyddslager. Mousse ger alltså två fördelar: Du neutraliserar en del av fettet i håret och gör det fylligare. Värt att tänka på är att ditt hår kan vara torrt vid topparna, samtidigt som håret närmast din hårbotten är fett. Använd i så fall ett leave-in balsam i topparna (och inte närmast hårbotten). Detta återfuktar ditt hår och ger volym och lyster.

Rätt val av schampo för oljigt hår

Generellt rekommenderar vi att man tvättar håret med schampo två till tre gånger i veckan, men fett hår kan behöva tvättas varje dag. Använd alltid ljummet vatten i stället för hett och undvik föntorkning på hög värme. Fördela schampot jämnt över din hårbotten och massera försiktigt in det i huden. Denna procedur tar bort befintligt talg från huden, med resultatet att det tar längre tid innan din hårbotten blir oljig igen. Låt schampot verka i ungefär två minuter innan du sköljer ur det med ljummet vatten.

När du har bråttom kan ett torrschampo vara den perfekta hjälpen. Fördela torrschampot jämnt i din hårbotten och låt det verka i ungefär två minuter, innan du torkar bort det med en handduk.

Kamma håret noggrant för att avlägsna de sista resterna av torrschampot.