Hårvård | Skydda

Så bevarar du färgen under sommaren

Vi älskar sommaren och kan inte få nog av oändliga, soliga dagar, blå himmel och långa ljusa kvällar. Men vårt hår älskar det inte lika mycket. För mycket sol har en skadlig effekt som resulterar i torrt, sprött hår med kluvna toppar och blekt färg. Och det blir bara värre när vi badar, eftersom både saltvatten och klorvatten intensifierar skadorna på håret. Därför är det viktigt att veta vad du ska tänka på under sommarmånaderna och hur du kan ge ditt hår den extra vård det behöver. 

Så påverkar sommaren håret

null
© istock

Hur det vackra sommarvädret påverkar dig beror på många faktorer och varierar från person till person: hur länge du är i solen, hur mycket du badar, vad du har för hårtyp, hur poröst ditt hår är och om det har färgats? Läs vidare om vad som kan vara skadligt för ditt hår.

 

Solen

Solens strålar påverkar håret på samma sätt som en bit färgat tyg som lämnas kvar i solen för länge gör – solen gör det blekt och skört. Färgat hår löper störst risk eftersom UV-strålarna bryter ned färgmolekylerna och kan förändra färgen. Det gör att håret kan få en mässingsaktig, gul eller orange ton. För mycket sol förändrar inte bara hårfärgen utan även hårets struktur och utseende, vilket kan göra håret livlöst och torrt.

 

Simning och vått hår

Sommar, sol och bad hör ihop. Oavsett om du gillar att hänga på stranden och bada i havet eller om du föredrar ett uppfriskande dopp i en svalkande pool är det troligt att du kommer att tillbringa mycket tid under sommaren i vatten. Och det är inte något ditt hår gillar lika mycket. De flesta pooler innehåller klor, vilket är en form av blekmedel som förtar färgen från håret. Blonderat hår är mest utsatt och kan till och med bli grönt av klorets blå pigment. Saltvatten är inte lika skadligt som klorerat vatten men det kan också göra att hårfärgen bleks och ändrar färg, samt bidra till att håret blir skört. 

Tre tips för att bevara hårfärgen under sommaren

null

Gliss Color Protect & Shine är särskilt utformat för att skydda färgat hår.

Alla dessa potentiella skador kan låta obehagliga, men du behöver inte få panik så fort solen går upp och känna att du måste gömma dig i skuggan hela sommaren. Det finns åtgärder som du kan vidta för att hålla din färg fantastisk och ditt hår i gott skick. 

 

1. För blonda nyanser: behålla en naturlig blond färg

Se till att ditt hår ser blont och somrigt ut med Schwarzkopf Blonde S1 Lightening Spray, som reagerar med värmen och gör ditt hår gradvis ljusare vid varje applicering, med hjälp av mjuka och soliga reflektioner. Sprayen kan användas som en stegvis uppljusning av hela håret, för att bättra på mörkare rötter eller för att skapa solkyssta slingor. Formulan innehåller vårdande arganolja som vårdar håret under blekningsprocessen och efteråt.

null

2. Rätt vård för sommarhår

Ge ditt hår den vård det behöver med produkter som är inriktade på att vårda och reparera hår som har skadats och utsatts för solljus. Gliss Color Protect & Shine-serien innehåller ett UV-filter, reparerar skador och återställer hårfärgen. Komplettera din hårvårdsrutin med Gliss Color 2-i-1-behandling som kan användas som ett balsam eller som en hårinpackning för att reparera skador, skapa naturlig glans och återställa friskt hår.

null

3. Bättra på med toning eller slingor

Sommaren är förmodligen inte det bästa tillfället att experimentera med nya djärva färger, men det är däremot bra att underhålla eller förbättra din befintliga färg med toning eller slingor. Om ditt hår är färgat eller har en tendens att bli mässingsaktigt under sommarmånaderna är toning ett bra sätt att ta bort oönskade gula eller orange toner. Det tonar ned håret för att täcka de varma undertonerna, neutraliserar den mässingsaktiga färgen och förstärker glansen i håret. Slingor kan också göra underverk, eftersom de förstärker den solkyssta sommarlooken utan att kräva alltför mycket underhåll. De täcker utväxt och ser naturliga och smickrande ut med minimal ansträngning. Blonde Highlight-kit M1 Super Slingor och M3+ Easy Highlights hjälper dig att fräscha upp sommarblont hår. 

 

Var försiktig

Utöver tipsen ovan finns det ett antal andra åtgärder du kan vidta för att minimera färgblekning och skador på håret under sommarmånaderna. Bär hatt när du kan, skölj gärna håret efter bad i havet eller poolen och var försiktig med håret när det är vått. Ditt hår kommer att tacka dig för det!

Upptäck: