hair-coloring-at-home
Hårfärg | Färga

Färga håret hemma – så här får du strålande resultat!

Är du redo för ett kopparrött hårsvall? Sugen på att säga upp ditt liv som blondin och testa ett nytt som brunett? Från platinablond till kolsvart – färgprodukter för hemmabruk ger oändliga valmöjligheter. Visst är du glad om du slipper besöka en frisörsalong varje gång du vill byta hårfärg? Vi lär dig alla hemligheter du behöver för att själv färga ditt hår med lysande resultat. Följ våra enkla tips och bli en mästare på att färga håret hemma på egen hand. 

Haare färben mit einer Home-Coloration
© Smith Collection

Ett vackert, mellanblont hår med nyanser av aska. Fixa frisyren hemma på nolltid.

Permanenta färger färgar håret på djupet och försvinner inte – till skillnad från toning - efter några få tvättar. Det beror på att produkterna baseras på olika kemiska processer. Vid hårfärgning avlägsnar väteperoxiden de naturliga pigmenten från håret och låter de nya pigmenten tränga in i varje hårstrå. Eftersom processen förankrar färgen i håret mer grundligt, som ger också möjlighet att färga även helt grått hår. Även intensivtoning innehåller äkta hårfärger. Ett tecken på att du har att göra med äkta färger är att du måste blanda de två komponenterna (färgen och framkallningsvätskan) omedelbart innan användning.    

Hårfärgning – total makeover eller en subtil touch?

Hårtoning och hårfärger finns i överflöd och man kan lätt bli bortskämd av alla valmöjligheter. Men vilken är rätt färg för dig? Platinablond eller ljusbrun? Varför inte en rödaktig nyans? Eller skulle en askgrå ton passa bättre? Som du ser är valmöjligheterna till synes oändliga. För ett så naturligt resultat som möjligt, rekommenderar experterna dock att du inte gör håret mer än två nyanser ljusare eller mörkare. Om du går från mörkt till ljusblont, finns en risk för dissonans, eftersom ditt hår inte längre matchar dina ögon eller ögonbryn. Ett sådant misstag skulle avslöja ditt hår som blonderat.

Du behöver även ta hänsyn till din hudfärg innan du stoppar in röda, kopparfärgade eller gyllene nyanser i håret. Rött hår matchar inte gula eller olivfärgade hudtoner och fungerar inte heller mot väldigt rödaktig hy. Idealiskt för den röda färgskalan är en jämn solbränna eller lätt rosaaktiga hudtoner. Du bör även tänka på att mörka hårfärger kan få en ljus hy att framstå som väldigt blek. Askfärgat hår med toner av pärlemor har en tendens att få gulaktiga hudtoner att framstå som färglösa och gråa. Däremot kan pärlemornyanser ge kvinnor med en mer rödaktig hudton (vanligt hos europeiska kvinnor) en mer livfull look. 
 

Hårfärgning: konstens alla regler

Att färga håret hemma är inte hjärnkirurgi. Men det kan ändå vara värt att läsa instruktionerna noga. Håll alltid tidsangivelserna. Detta gäller särskilt när du färgar håret blont. Om du tvättar ur färgen för tidigt riskerar du att få en orange eller gulaktig ton. Och om du i stället låter behandlingen sitta i för länge, riskerar du att skada ditt hår.  

Färga håret hemma – användbara tips och råd

  • Samla alla färgningsredskap och ingredienser inom räckhåll och glöm inte att ställa in timern. Sätt på dig din mest slitna T-shirt samt medföljande skyddshandskar.
  • Gör ett allergitest innan du färgar håret. Testinstruktionerna finns på samma bipacksedel som bruksanvisningen.
  • Applicera färgen enligt instruktionerna. Var noga med att kontrollera om färgen ska appliceras på torrt eller vått hår.
  • Om du har rester av hårfärg kvar från tidigare hårfärgning, riskerar du att resultatet avviker från den annonserade bilden på förpackningen. 
  • Varning! Resultatet kan bli en överraskning om du de senaste fyra månaderna har färgat håret med henna eller färgextrakt som innehåller henna. Detsamma gäller om du byter från artificiella färger till biologiska.
  • Om ditt hår blir för askfärgat eller grått, kan du behandla med toning eller färgschampo för en mer rödaktig eller gyllene nyans.
  • Färga och permanenta inte håret för nära inpå varandra. Låt håret återhämta sig i 1-2 veckor innan du genomför behandling nummer två.
  • Om du förälskar dig i din nya hårfärg - skriv ner namnet, så slipper du gissa nästa gång du står i affären och ska välja.
  • Använd schampo och balsam anpassade för färgat hår. Då håller sig håret friskt och vackert. Färgat hår behöver extra kärlek. Använd därför balsam en gång i veckan för att bevara hårets skönhet och glans.